Filtrovanie a úprava – výzvy a riešenia
Filtrovanie, úprava a predbežné balenie
Dve hlavné technológie na konečnú filtráciu piva sú kremelina a prietoková membránová filtrácia. Medzi výzvy, ktorým čelia pivovary, patrí napríklad kazenie, upchávanie a nakladanie s odpadom.
Rastie výroba diferencovaných produktov, od nealkoholických a silných pív až po aromatické deriváty. Naše portfólio modulov na miešanie, sýtenie a dealkoholizovanie poskytuje efektívne spôsoby spoľahlivej a flexibilnej výroby nových a jedinečných produktov pre vašich súčasných aj budúcich zákazníkov.
Pred balením sa pasterizáciou alebo sterilnou filtráciou odstránia všetky mikroorganizmy, aby sa zvýšila trvanlivosť, chuť a bezpečnosť výrobku. Ponúkame riešenia efektívnej a udržateľnejšej realizácie.
Filtrácia piva
Výzva
- Zanášanie filtra kremelinou počas filtrácie
- Vysoká spotreba kremeliny
- Krátke filtračné cykly na prietokových filtroch
Riešenie
Výsledok
- Stabilný a nízky obsah pevných látok na výstupe zo separátora
- Odstránenie pevných látok odstreďovaním znižuje celkovú spotrebu kremeliny a znižuje zaťaženie počas filtrácie
- Minimalizuje mikronizáciu pevných častíc v pive, čím znižuje zanášanie filtra a umožňuje dlhšie filtračné cykly
Výzva
- Krátka trvanlivosť produktu
- Opätovná infekcia
Výsledok
- Úplné odstránenie mikroorganizmov
Výzva
- Oxidácia počas filtrácie
Výsledok
- Odvzdušnená voda v prepravných vedeniach medzi varmi zabraňuje oxidácii
Výzva
- Vysoké náklady na odpadové hospodárstvo
Riešenie
Výsledok
- Jednoduchšie nakladanie s kremelinovým odpadom s odstránením tekutiny, vďaka čomu je odpad suchší a ľahší
Miešanie, dávkovanie a sýtenie
Výzva
- Zabezpečenie súladu piva so špecifikáciou
Výsledok
- Zaistená presnosť pri miešaní, dávkovaní a sýtení
Odstraňovanie alkoholu
Výzva
- Potreba vyrábať pivo s nízkym obsahom alkoholu
Riešenie
- Dealkoholizátor Alfa Laval Lowal (založený na prietokovej filtrácii RO/NF)
Výsledok
- Žiadny tepelný vplyv na produkt
- Výroba piva s nízkym obsahom alkoholu (< 0,5 % obj.)
Výzva
- Potreba vyrábať nealkoholické pivo
Riešenie
- Dealkoholizačný modul Alfa Laval (založený na parnom odlučovaní v čiastočnom vákuu)
Riešenie
- Výroba nealkoholického piva (< 0,05 % obj.)
- Konzistentnosť výstupu
- Odlúčený alkohol sa môže opätovne použiť ako prísada v iných oblastiach využitia
Spracovanie
Výzva
- Zachovanie požadovanej trvanlivosti a riziko opätovnej infekcie
- Vysoká spotreba energie
Výzva
- Eliminácia mikroorganizmov v pive
- Zvýšená trvanlivosť produktu
- S technológiou Flexitherm sa dosahuje až 95 % využitie energie a zníženie prevádzkových nákladov (až o 80 %) v porovnaní s tradičným tunelovým pasterizátorom
- S modulom na sterilnú filtráciu piva studený proces vyžaduje minimálne množstvo energie