Pivovar – výzvy a riešenia
Priemyselné zariadenia zlepšujúce efektívnosť pivovaru
Vysoká spotreba energie, straty ingrediencií, vysoká spotreba vody a nepodarky sú len niektoré z najčastejších problémov pri výrobe mladiny. Časy spracovania môže ovplyvniť aj čistenie a zanášanie. Potom je tu aj problém so spracovaním kalu a využitím zrna.
Spoločnosť Alfa Laval ponúka mimoriadne účinné riešenia bežných problémov, ktoré zabezpečia efektívnosť a vynikajúci výkon pri komerčnom varení piva.
Príprava mladiny
Výzva
- Používajú sa príliš vlhké zrná
Riešenie
- Odvodnenie použitých zŕn pomocou dekantérov Alfa Laval
Výsledok
- Odvodnené použité zrná s vlhkosťou do 70 %
Výzva
- Vysoká spotreba energie
Riešenie
- Systém obnovy energie zahŕňajúci doskové výmenníky tepla Alfa Laval
Výsledok
- Zníženie spotreby energie až o 40 % opätovným využitím energie z varenia mladiny na ohrev následných várok
Výzva
- Nedostatočný prenos tepla v dôsledku zanesenia varného kotla a nedostatočného čistenia
Riešenie
Výsledok
- Nahradenie rozprašovacích guľôčok rotačnými dýzovými hlavicami, ktoré si poradia s pevnými časticami v prietoku na čistenie všetkých vnútorných povrchov varného kotla, čo pomáha zlepšiť účinnosť a hygienu v pivovare
Vírenie
Výzva
- Kvalita mladiny
- Strata mladiny
- Neefektívna sekvencia separácie kalu
- Príliš vlhké kaly spôsobujúce problémy v nasledujúcich sekvenciách a problémy s odstraňovaním
Výsledok
- Zlepšená čistota mladiny pred chladením
- Obnovenie stratenej mladiny v podobe kalu zvyšuje celkový výťažok
- Skrátenie času spracovania a zlepšenie separácie kalu
- Výrazne suchší kal (ktorý nie je možné predať ako prísadu do krmiva pre zvieratá)
- Menšie riziko znečistenia chladiča mladiny
- Zníženie preplachovania a spotreby energie medzi varmi