Chladiaci blok – výzvy a riešenia
Profesionálne zariadenia pre fermentačný proces
Konzistentný, spoľahlivý a efektívny fermentačný proces si vyžaduje zariadenia, ktoré zaručujú mimoriadne kvalitnú správu kvasiniek, hygienické vyhotovenie a presnú kontrolu premenných procesu.
Naše spracovateľské riešenia pre chladiaci blok pomáhajú prekonať bežné problémy a rozvinúť maximálny potenciál komerčnej pivovarníckej technologickej linky.
Správa kvasiniek
Výzva
- Potreba rozmnožovania, skladovania a obnovy kvasiniek
Výzva
- Zdravá alternatíva kvasiniek s vysokou životaschopnosťou a vitalitou
- Správne zakvasovanie
- Vysoká flexibilita pri rozmnožovaní, skladovaní a zakvasovaní rôznych kmeňov kvasiniek
Výzva
- Zabezpečenie dodávok neinfikovaných, čerstvo rozmnožených, mimoriadne kvalitných kvasiniek
Riešenia
- Rad miešadiel na kvasnice Alfa Laval SCANDI BREW®
Výsledok
- Kvasinky s vysokou životaschopnosťou a vitalitou
- Správne zakvasovanie
- Homogénny kvasinkový kal
- Vyššia flexibilita pri rozmnožovaní, skladovaní a zakvasovaní rôznych kmeňov kvasiniek
Fermentácia a zrenie
Výzva
- Problémy s penením v snahe o zlepšenie využitia fermentora
- Opakovateľnosť procesu fermentácie
Riešenie
- Rotačné dýzové miešadlá Alfa Laval inštalované vo fermentoroch
Výsledok
- Menšie penenie umožňuje zvýšiť využitie celkovej kapacity fermentora
- Homogénna distribúcia, ktorá zabraňuje predčasnému usadzovaniu kvasiniek
- Rovnomerná teplota a hladina CO2
- Konzistentný a kratší čas fermentácie
Výzva
- Dlhý celkový čas spracovania vo fermentoroch
Riešenie
Výsledok
- Energeticky účinné prudké ochladzovanie
- Požadovaná teplota dosiahnutá pri preprave zeleného piva
Výzva
- Nedostatočná hygiena vo fermentačných systémoch a prepojovacích prenosových vedeniach
Výsledok
- Efektívne a spoľahlivo vyčistené plochy, ktoré sú v kontakte s produktom
- Optimalizácia času prevádzky
Výzva
- Dlhý čas usadzovania
- Strata piva
Riešenie
Výsledok
- Skrátenie času zrenia (nie je potrebné čakať na usadenie kvasiniek)
- Zníženie strát piva
Výzva
- Prebytok kvasiniek
Výsledok
- Môžete obnoviť až 88 % piva z kvasnicového dna
Suché chmelenie
Výzva
- Nízka výťažnosť
- Opakovateľnosť
- Predĺžený čas spracovania pri suchom chmelení vo veľkom meradle
Výsledok
- Maximalizované využitie chmeľu
- Zrýchlenie procesu suchého chmelenia
- Zlepšené čistenie v nasledujúcich štádiách
- Zlepšené odstraňovanie chmeľu
Odber pivných vzoriek
Výzva
- Nekonzistentný, nehygienický a časovo náročný odber vzoriek
Výsledok
- Zvýšená kvalita a frekvencia odberu vzoriek
- Skrátenie času stráveného odberom vzoriek
Čistenie
Výzva
- Dlhé a nákladné cykly
- Vysoká spotreba energie a chemikálií počas sekvencií čistenia
Výsledok
- Prispôsobený, overiteľný systém
- 30 % úspora času čistenia a spotreby chemikálií
- Zníženie spotreby energie pri lokálnom čistení za horúca (až o 70 %) a za studena (až o 50 %)
- Optimálna regenerácia a opätovné použitie čistiacich kvapalín
- Automatizovaná prevádzka
Celková konštrukcia chladiaceho bloku
Výzva
- Bezpečná prevádzka veľkých nádob (správa kvasiniek, fermentácia, nádrže na svetlé pivo)
Výsledok
- Integrované bezpečnostné systémy
- Konzistentná, opakovateľná a hygienická prevádzka
Výzva
- Neoptimálne vyhotovenie chladiaceho bloku
Výsledok
- Zamedzenie kontaminácie
- Optimalizácia čerpadiel a vedení
- Optimalizácia celého procesu a pomocných funkcií
- Zvýšená úroveň flexibility procesu
Otázky a odpovede o chladiacom bloku
Otázka: Máte skúsenosti s navrhovaním a budovaním plne automatizovaných (> 1 M HL) chladiacich blokov, ktoré sú v zásade bezobslužné?
Odpoveď: Áno. Veríme, že to bude budúcnosť.
Otázka: Ako pri suchom chmelení na vrchnej doske zabraňujete mikrokontaminácii počas chmelenia?
Odpoveď: Pred a po chmelení zabezpečujeme lokálne čistenie celého systému.
Otázka: Sú membránové čerpadlá naozaj lepšie na zber kvasiniek v porovnaní s lamelovými čerpadlami? Alebo ste sa rozhodli pre membránové čerpadlá kvôli hustým kvasinkám?
Odpoveď: Membránové čerpadlá sme si vybrali kvôli hustým kvasinkám a schopnosti membránového, vzduchom poháňaného čerpadla vytvoriť ťah a sanie.
Otázka: Ako môžeme zlúčiť zariadenie na rozmnožovanie kvasiniek s nádržou na skladovanie kvasiniek vzhľadom na to, že sú potrebné určité zmeny, napríklad miešanie skladovaných kvasiniek, a prípadný problém s možným rizikom kontaminácie v miešacom zariadení počas rozmnožovania?
Odpoveď: Akákoľvek nádrž na skladovanie kvasiniek sa môže použiť ako zariadenie na rozmnožovanie kvasiniek. To si však vyžaduje určité úpravy. Miešadlá Alfa Laval Scandi Brew sa dajú v plnej miere čistiť a sú kompatibilné s technológiou SIP.
Otázka: V prípade zariadenia na správu kvasiniek je z vášho návrhu a inštalácií zrejmé, že sterilné vstrekovanie vzduchu sa uskutočňuje cez miešací hriadeľ. Aká je výhoda takéhoto postupu v porovnaní s tradičným vstrekovaním na dne nádrže?
Odpoveď: V spoločnosti Alfa Laval je vstrekovanie cez dutý hriadeľ tradičnou a preferovanou možnosťou. Privádzanie vzduchu tesne pod lopatkami miešadla pomáha účinne rozvádzať vzduch v nádrži.
Otázka: Pokiaľ ide o čerpadlo na kvasinky, chápem, že jedno čerpadlo sa môže presunúť do blízkosti zbernej nádrže... Pevné čerpadlo občas spôsobuje problém pri dlhom sacom potrubí, čo vedie k problémom so zberom, ako je stabilita prietoku. Ako sa správa čerpadlo v tejto situácii, keď sa používa jedno pevné čerpadlo pre celý blok nádrží?
Odpoveď: To v skutočnosti závisí od usporiadania zariadenia, typu čerpadla a typu kvasiniek. Každý prípad by sa mal posúdiť individuálne, aby bolo možné vybrať najlepšiu možnosť.
Otázka: Ponúkate služby dovybavenia/modernizácie pre pivovary, ktoré vyžadujú modernizáciu existujúceho chladiaceho bloku, ak zákazník predloží výpočty, ktoré preukážu jasné obchodné opodstatnenie z hľadiska požadovaného ročného objemu?
Odpoveď: Áno, ponúkame možnosť dovybavenia a modernizácie.
Otázka: Máte energeticky účinné riešenia pre chladiace bloky v zariadeniach na dealkoholizáciu?
Odpoveď: Áno, dealkoholizačný modul a dealkoholizér Lowal.
Otázka: Viedlo použitie jedného membránového čerpadla pre všetky nádrže prostredníctvom prietokovej dosky k oneskoreniu? Mohlo by použitie viacerých čerpadiel pomôcť zvýšiť výrobu?
Odpoveď: Použitie jedného membránového čerpadla neviedlo k oneskoreniu. Výrobná kapacita nie je ovplyvnená efektívnym zberom. Bolo to dôležité pre efektívnosť výroby a optimalizáciu správy kvasiniek.
Otázka: Ako prispôsobujete svoje konštrukčné súbory P&ID potrebám zákazníka a s akými typickými problémami sa stretávate, keď zákazníci vedia, že máte súbor P&ID, z ktorého čerpáte?
Odpoveď: Pri prispôsobovaní súborov na základe individuálnych potrieb zákazníka využívame naše znalosti procesov a inžinierstva. Nie je ľahké vysvetliť výhody hygienického vyhotovenia, usporiadania a jednoduchosti prevádzky.
Otázka: Pokiaľ ide o použitie ohybov v tvare U na budúce rozšírenie, existujú v týchto potrubiach tlakové straty, ktoré by sa mali zohľadniť?
Odpoveď: V každom ohybe je tlaková strata bez ohľadu na to, či je nainštalovaný v expanznej slučke, alebo nie. Spoločnosť Alfa Laval používa špeciálny softvér na výpočet tlakových strát aj expanzných slučiek.
Otázka: Ako sa čistí odkvapkávacia miska matrice ventilu v priebehu mesiacov alebo rokov používania?
Odpoveď: Ventily Alfa Laval Mixproof sú skonštruované tak, aby nedochádzalo k únikom. Keď sa ventil otvára alebo zatvára, počas jeho prevádzky nedochádza k úniku produktu, a to ani cez netesnú komoru. V dôsledku toho v odkvapkávacej miske počas štandardnej prevádzky nezostáva žiadny produkt (kvasnice, pivo atď.). Ak z nejakého dôvodu nastane netesnosť ventilu a v odkvapkávacej miske sa nájde produkt, je možné ju po bežnej údržbe ventilu ručne prepláchnuť. Do odkvapkávacej misky je možné nainštalovať voliteľné čistiace rozstrekovacie dýzy a včas ich aktivovať.
Otázka: Aký by bol podľa vášho názoru najlepší prechod z prevádzky s panelmi s ohnutým potrubím na poloautomatickú prevádzku vzhľadom na rôzne kroky, ktoré je potrebné vykonať?
Odpoveď: Odporúčali by sme začať s vedením produktu, aby sa zachovalo manuálne lokálne čistenie (CIP) a manuálne vedenie plynu. Ak je prevádzka rozdelená na bloky, odporúčame najprv previesť jeden blok na poloautomatickú prevádzku a potom previesť ďalšie bloky, až kým sa neprevedú všetky bloky.
Otázka: Spomenuli ste, že nádrže sa čistia lokálne za studena. Je to spôsobené čistením žieravinami alebo kyselinami? Ak je dôvodom prítomnosť žieraviny, ako odvzdušňujete nádobu pred miestnym čistením CIP?
Odpoveď: Nádrže sa čistia lokálne za studena v prípade čistenia žieravinou aj kyselinou. Na odvzdušnenie nádoby používame dúchadlá v spodnej časti, ktoré odvádzajú CO2 z nádrže a nahrádzajú objem valcovitých kužeľových nádrží (CCT) sterilným vzduchom.
Otázka: Používate zvyčajne spätné ventily na ochranu potrubia pred kontamináciou, napríklad potrubia pre odplynenú vodu?
Odpoveď: Nie, z hygienických dôvodov sa snažíme vyhýbať používaniu spätných ventilov v spracovateľskej časti pivovaru, najmä pri preprave produktu. Trasy pre odplynenú vodu vždy navrhujeme tak, aby boli v plnej miere čistiteľné lokálne za horúca metódou CIP, pričom sa zameriavame na správny funkčný opis, aby sme zabránili návratu produktu do potrubia odplynenej vody.
Otázka: Aký voľný priestor pre budúce rozšírenie odporúčate pri zriaďovaní novej fermentačnej prevádzky? 50 % kapacity alebo viac?
Odpoveď: To závisí od potrieb rozšírenia a plánov rozvoja prevádzok. To znamená, že by sme odporúčali minimálne návrh s minimálnym voľným priestorom 50 až 100 % existujúceho súboru nádrží.