Filtrovanie a úprava piva – výzvy a riešenia
Filtrácia piva
Kremelina alebo krížová filtrácia sú bežné filtračné procesy na odstránenie takmer všetkých kvasiniek a iných nežiaducich látok, ktoré môžu pokaziť vaše pivo.
Výzva
- Oxidácia počas filtrácie piva
Riešenia
- Alfa Laval Aldox Mini na výrobu odvzdušnenej vody
- Odstredivé separátory Alfa Laval série BREW na zvýšenie filtračných cyklov
Výsledok
- Odvzdušnená voda zabraňuje zachytávaniu kyslíka počas filtrácie, čím pomáha zachovať kvalitu piva
- Separátory pomáhajú znížiť frekvenciu lokálneho čistenia CIP a používanie spotrebného materiálu
Miešanie plynu, úprava alkoholu, aditíva
Oxid uhličitý je prirodzenou súčasťou pivovarníckeho procesu a je dôležité zabezpečiť jeho koncentráciu na optimálnej úrovni pre dokonalú štruktúru a chuť piva.
Výzvy
- Nízka koncentrácia CO2 vo fermentore
- Potreba rôznych koncentrácií CO2 v konečných produktoch
- Pomalé a nepresné zariadenia
Riešenie
Výsledok
- Presné vnútorné vstrekovanie CO2
- Vyrovnávanie koncentrácie CO2 na požiadanie
- Možnosť uloženia individuálnych nastavení pre recepty
- Vstrekovanie N2 na požiadanie (pre husté krémové pivo)
- Úprava obsahu alkoholu/látok pomocou odvzdušnenej vody
Miešanie v nádržiach na svetlé pivo
Miešanie v nádržiach na svetlé pivo (BBT) je potrebné na dávkovanie a homogenizáciu alebo keď chcete vytvoriť produkty, ako sú Shandy alebo Radler.
Výzva
- Opätovné kvasenie vo fľaši (pri dávkovaní kvasiniek a cukru pred úpravou vo fľaši)
Výsledok
- Rýchle miešanie pri aktívnej homogenizácii v nádrži
- Mobilná jednotka (možno ju presúvať medzi nádržami)
Varné zariadenie na odstraňovanie alkoholu
Odhaduje sa, že do roku 2020 bude až 20 % všetkého predaného piva patriť do kategórie zdravého piva, tzn. s odstráneným obsahom alkoholu. Je to oblasť, ktorou sa musia zaoberať všetky pivovary, ktoré spotrebiteľom ponúkajú nové produkty.
Výzva
- Potreba osloviť trh s produktmi s nízkym obsahom alkoholu
Riešenia
Výsledok
- Zníženie škodlivého tepelného vplyvu
- Minimálna strata chuti
- Výroba vody reverznou osmózou (RO)
- Jednoduchý proces zapojenia
Riešenie
Výsledok
- Efektívna a šetrná výroba piva s plnou chuťou v jednom procese
- Jednoduché rozšírenie prevádzky o varenie nealkoholického piva bez potreby veľkých kapitálových investícií
Pasterizácia remeselného piva
Pasterizácia (tzn. vysoká teplota) je klasická metóda na zničenie mikroorganizmov v poslednom kroku pred balením piva.
Výzvy
- Mikrobiologická nestabilita
- Zachytávanie kyslíka počas prenosu/procesu
Riešenie
Výsledok
- Všetky mikroorganizmy sú zničené
- Reguluje a pasterizuje premenlivé prietoky
- Žiadny rozpad CO2 počas fázy vysokej teploty
- Hygienický a kompaktný systém
- Možnosť uloženia individuálnych receptúr
Sterilná filtrácia
Mnohé pivovary si v súčasnosti vyberajú sterilnú filtráciu ako alternatívu k pasterizácii, pretože umožňuje odstrániť nežiaduce mikroorganizmy pred plnením piva do fliaš alebo sudov.
Výzvy
- Mikroorganizmy môžu ovplyvniť kvalitu a chuť piva
- Tepelná úprava môže spôsobiť degradáciu
Výsledok
- 100 % zachovanie baktérií bez tepelnej degradácie
- Žiadny vplyv na chuť vášho produktu
- Nízka úroveň viazania kyslíka na začiatku procesu a takmer nulové výrobné straty.