Chladiaci blok – výzvy a riešenia
Manažment kvasiniek a fermentácia
Správa kvasiniek a fermentácia sú základnými časťami chladiaceho bloku. Zariadenia, ktoré zabraňujú kontaminácii a zabezpečujú vysokú životaschopnosť kvasiniek, sú nevyhnutné pre konzistentný, spoľahlivý a efektívny proces fermentácie.
![fermentation 640x360](https://www.alfalaval.com/globalassets/images/industries/food-and-water/food-dairy-and-beverage/beverage/beer-production/commercial-brewing/fermentation-640x360.jpg)
Výzvy
- Vysoké náklady
- Závislosť od komerčných kmeňov kvasiniek
- Obmedzená možnosť kreativity
Výsledok
- Možnosť rehydratácie, rozmnožovania a opätovného použitia kvasiniek
- Plne prispôsobiteľné riešenie
Výzva
- Nekonzistentný alebo pomalý profil fermentácie
Riešenie
Výsledok
- Až o 40 % rýchlejšia fermentácia
- Zlepšená homogenizácia počas fermentácie
- Optimalizovaný výťažok alkoholového extraktu
- Flexibilita – mobilná jednotka, ktorú možno presúvať medzi nádržami
Výzvy
- Dlhý čas sedimentácie
- Vysoké straty piva
- Vysoké zakalenie
- Nízka výťažnosť
- Potreba zvýšiť výrobnú kapacitu
Výsledok
- Zvýšenie výrobnej kapacity vďaka rýchlosti čistenia bez potreby rozšírenia fermentačnej kapacity
- Obnovenie piva až o 15 % v porovnaní s vypúšťaním
- Možnosť čírenia piva, keď je profil správny
- Predĺžená trvanlivosť bez zákalu (to je dôležité najmä pri exporte)
- Rýchle vyprázdňovanie separátorov znamená aj vyššiu rotáciu nádrží, čo poskytuje dodatočnú kapacitu bez ďalších investícií
- Priemerné zvýšenie výťažku o 3 % medzi fermentačnou nádobou a nádržou na svetlé pivo v závislosti od prevádzkových postupov
- Až 8 % zvýšenie výťažku pri nízko až stredne flokulačnom kmeni kvasiniek
Suché chmelenie
Suché chmelenie je proces pridávania chmeľu po fermentácii, aby sa pivu dodalo viac arómy. Tradične sa suché chmelenie vykonáva v druhoch piva, ako sú svetlé pivá a IPA, ale využíva sa aj pri varení iných druhov piva.
![hops3 640 x 360](https://www.alfalaval.com/globalassets/images/local/mexico/hops3-640-x-360.jpg)
Výzva
- Pomalý proces a strata piva
Riešenia
- Zariadenie na suché chmelenie Alfa Laval:
Výsledok
- Maximalizované využitie chmeľov
- Zrýchlenie procesu suchého chmelenia
- Homogenizácia pivných prúdov na zlepšenie následného odstraňovania chmeľu prostredníctvom odstreďovania
Stručný sprievodca výrobou piva
Pivo sa považuje za jeden z najkomplexnejších fermentovaných nápojov vďaka svojej chuti, farbe, rozmanitosti a pocitu v ústach. Okrem toho má pivo širokú škálu zložiek, pre ktoré je také komplexné.
![Beer 640x360](https://www.alfalaval.com/globalassets/images/local/usa/beer_640x360.png)