Chladiaci blok – výzvy a riešenia
Manažment kvasiniek a fermentácia
Správa kvasiniek a fermentácia sú základnými časťami chladiaceho bloku. Zariadenia, ktoré zabraňujú kontaminácii a zabezpečujú vysokú životaschopnosť kvasiniek, sú nevyhnutné pre konzistentný, spoľahlivý a efektívny proces fermentácie.
Výzvy
- Vysoké náklady
- Závislosť od komerčných kmeňov kvasiniek
- Obmedzená možnosť kreativity
Výsledok
- Možnosť rehydratácie, rozmnožovania a opätovného použitia kvasiniek
- Plne prispôsobiteľné riešenie
Výzva
- Nekonzistentný alebo pomalý profil fermentácie
Riešenie
Výsledok
- Až o 40 % rýchlejšia fermentácia
- Zlepšená homogenizácia počas fermentácie
- Optimalizovaný výťažok alkoholového extraktu
- Flexibilita – mobilná jednotka, ktorú možno presúvať medzi nádržami
Výzvy
- Dlhý čas sedimentácie
- Vysoké straty piva
- Vysoké zakalenie
- Nízka výťažnosť
- Potreba zvýšiť výrobnú kapacitu
Výsledok
- Zvýšenie výrobnej kapacity vďaka rýchlosti čistenia bez potreby rozšírenia fermentačnej kapacity
- Obnovenie piva až o 15 % v porovnaní s vypúšťaním
- Možnosť čírenia piva, keď je profil správny
- Predĺžená trvanlivosť bez zákalu (to je dôležité najmä pri exporte)
- Rýchle vyprázdňovanie separátorov znamená aj vyššiu rotáciu nádrží, čo poskytuje dodatočnú kapacitu bez ďalších investícií
- Priemerné zvýšenie výťažku o 3 % medzi fermentačnou nádobou a nádržou na svetlé pivo v závislosti od prevádzkových postupov
- Až 8 % zvýšenie výťažku pri nízko až stredne flokulačnom kmeni kvasiniek
Suché chmelenie
Suché chmelenie je proces pridávania chmeľu po fermentácii, aby sa pivu dodalo viac arómy. Tradične sa suché chmelenie vykonáva v druhoch piva, ako sú svetlé pivá a IPA, ale využíva sa aj pri varení iných druhov piva.
Výzva
- Pomalý proces a strata piva
Riešenia
- Zariadenie na suché chmelenie Alfa Laval:
Výsledok
- Maximalizované využitie chmeľov
- Zrýchlenie procesu suchého chmelenia
- Homogenizácia pivných prúdov na zlepšenie následného odstraňovania chmeľu prostredníctvom odstreďovania
Stručný sprievodca výrobou piva
Pivo sa považuje za jeden z najkomplexnejších fermentovaných nápojov vďaka svojej chuti, farbe, rozmanitosti a pocitu v ústach. Okrem toho má pivo širokú škálu zložiek, pre ktoré je také komplexné.