Pivovar – výzvy a riešenia
Príprava mladiny
Pomalá výroba mladiny, vysoká spotreba energie, strata ingrediencií, vysoká spotreba vody a kazenie patria k problémom pri výrobe a fermentácii mladiny. Sú to bežné problémy, pre ktoré máme mimoriadne riešenia na zvýšenie výkonu pivovaru.
Výzva
- Oxidácia počas zaparovania a riziko zvetrania
Riešenie
Výsledok
- Zvýšenie výťažku vytlačením všetkých línií piva odvzdušnenou vodou
- Zlepšenie stability chuti a trvanlivosti piva
Vírenie
Separácia kalov, peletovaného alebo celého chmeľu od mladiny.
Výzva
- Straty mladiny a značný pivný odpad
- Vysoký prenos pevných častíc do chladiča mladiny môže spôsobiť zanesenie
- Potenciálne vysoké náklady na likvidáciu odpadových kalov
Výsledok
- Zhodnotenie 99 % mladiny, ktorá by sa inak stratila vo forme kalov, čím sa získa viac piva
- Skrátenie času vírenia a nižšia spotreba energie a vody
- Lepšie využitie chmeľu vďaka protiprúdovému preplachovaniu pevných častíc
- Znížená likvidácia a menšie zanášanie/upchávanie chladiča mladiny
- Premena kalu na cenný vedľajší produkt
Chladenie mladiny
Chladenie mladiny po varení
Výzva
- Vysoké náklady na energiu
Riešenie
Výsledok
- Zníženie spotreby energie až o 40 % opätovným využitím energie z varenia mladiny na ohrev následných várok