Filtrácia a úprava piva – výzvy a riešenia
Filtrácia piva
Diatomitová filtrácia alebo filtrácia s priečnym prietokom sú bežné filtračné procesy na odstránenie takmer všetkých kvasníc a ďalších nežiaducich látok, ktoré môžu pivo znehodnotiť.

Výzva
- Oxidácia počas filtrácie piva
Riešenia
- Alfa Laval Aldox Mini na výrobu odkysličenej vody
- Rad odstredivých separátorov Alfa Laval BREW na predĺženie filtračných cyklov
Výsledok
- Odkysličená voda zabraňuje zachytávaniu kyslíka počas filtrácie, aby sa zachovala kvalita piva
- Separátory pomáhajú znižovať frekvenciu čistenia na mieste a používanie spotrebného materiálu
Zmiešavanie plynov, nastavenie alkoholu, prísady
Kysličník uhličitý je prirodzený pre proces varenia piva a je dôležité zabezpečiť jeho koncentráciu na optimálnej úrovni pre dokonalú konzistenciu a chuť piva.

Výzvy
- Nízka koncentrácia CO2 vo fermentátore
- Potreba iných koncentrácií CO2 v konečných produktoch
- Pomalé a nepresné zariadenia
Riešenie
Výsledok
- Presné vstrekovanie CO2 v linke
- Vyrovnanie koncentrácie CO2 na požiadanie
- Možno uložiť individuálne nastavenia pre recepty
- Vstrekovanie N2 na požiadanie (pre husté, krémové pivo)
- Úprava obsahu alkoholu/stupňa Plato pomocou odkysličenej vody
Zmiešavanie v pretlačných tankoch
Zmiešavanie v pretlačných tankoch je nutné na dávkovanie šarží a homogenizáciu alebo vtedy, keď chcete vyrábať produkty, ako je napríklad Shandy alebo Radler.

Výzva
- Opätovná fermentácia vo fľaši (pri dávkovaní kvasníc a cukru pred úpravou fľaše)
Výsledok
- Rýchle zmiešavanie pre aktívnu homogenizáciu nádrže
- Mobilná jednotka (možno ju presúvať medzi nádržami)
Pivovarnícke zariadenia na odstraňovanie alkoholu
Odhaduje sa, že až 20% všetkých predaných pív sa do roku 2020 dostane do kategórie „zdravé“, t. j. s odstráneným obsahom alkoholu. Túto oblasť by mali pokrývať všetci pivovarníci, keď spotrebiteľom ponúkajú nové produkty.

Výzva
- Potreba pokryť trh s nízkoalkoholickým pivom
Riešenia
Výsledok
- Zníženie škodlivého tepelného vplyvu
- Minimálna strata chuti
- Výroba vody reverznou osmózou
- Jednoduchý modulárny proces
Riešenie
Výsledok
- Efektívne a jemne v jednom priechode, aby ste získali pivá plnej chuti
- Jednoduché pridávanie nealkoholických kapacít varenia piva bez potreby veľkých kapitálových investícií
Pasterizácia remeselného piva
Pasterizácia (t. j. vysoká teplota) je klasická metóda likvidácie mikroorganizmov v poslednom kroku pred balením piva.

Výzvy
- Mikrobiologická nestabilita
- Zachytávanie kyslíka počas prenosu/procesu
Riešenie
Výsledok
- Likvidácia všetkých mikroorganizmov
- Regulácia a pasterizácia premenlivých tokov
- Žiadny rozpad CO2 počas fázy vysokej teploty
- Hygienické a kompaktné
- Možno uložiť individuálne recepty
Sterilná filtrácia
Mnohé pivovary v súčasnosti volia sterilnú filtráciu ako alternatívu k pasterizácii, pretože umožňuje odstrániť nežiaduce mikroorganizmy pred plnením piva do fliaš alebo sudov.

Výzvy
- Mikroorganizmy môžu ovplyvniť kvalitu a chuť piva
- Tepelná úprava môže spôsobiť degradáciu
Výsledok
- Zadržanie 100 % baktérií bez tepelnej degradácie
- Žiadne účinky na chuť produktu
- Nízke zachytávanie kyslíka pri spustení a takmer nulové straty produktu