Studený blok – výzvy a riešenia
Hospodárenie s kvasnicami a fermentácia
Hospodárenie s kvasnicami a fermentácia sú dôležité časti studeného bloku. Zariadenie na zabránenie kontaminácii a zabezpečenie vysokej životaschopnosti kvasníc sú nevyhnutné pre konzistentný, spoľahlivý a efektívny fermentačný proces.

Výzvy
- Vysoké náklady
- Spoliehanie sa na komerčné kmene kvasníc
- Obmedzené príležitosti na kreativitu
Výsledok
- Možnosť rehydrovať, množiť a opätovne používať kvasnice
- Plne prispôsobiteľné riešenie
Výzva
- Nekonzistentný alebo pomalý fermentačný profil
Riešenie
Výsledok
- Až o 40 % rýchlejšia fermentácia
- Zlepšená homogenizácia počas fermentácie
- Optimalizovaná výťažnosť alkoholového extraktu
- Flexibilita – mobilná jednotka, ktorú možno presúvať medzi nádržami
Výzvy
- Dlhé trvanie sedimentácie
- Vysoká strata piva
- Vysoké zakalenie
- Nízka ziskovosť
- Potreba rastu výrobnej kapacity
Výsledok
- Zvýšená výrobná kapacita vďaka rýchlosti odkaľovania bez potreby rozšírenia kapacity fermentácie
- Opätovné získavanie až 15 % piva namiesto jeho vypúšťania
- Možnosť odkaľovania piva pri správnom profile
- Predĺžená trvanlivosť bez zákalu (zvlášť dôležité pri exporte)
- Rýchle vyprázdňovanie separátorov znamená aj vyššiu rotáciu nádrží, čo poskytuje ďalšiu kapacitu bez ďalších investícií
- V priemere 3 % zvýšenie výťažnosti medzi fermentačnou nádobou a pretlačným tankom v závislosti od prevádzkových postupov
- Zlepšenie výťažnosti až o 8 % pri kmeňoch kvasníc s nízkou až strednou flokuláciou
Suché chmelenie
Suché chmelenie je proces pridávania chmeľu po fermentácii s cieľom dodať pivu viac arómy. Tradične sa suché chmelenie vykonáva pri pivách štýlu svetlé anglické pivo a IPA, ale využíva sa aj pri varení iných štýlov piva.

Výzva
- Pomalý proces a strata piva
Riešenia
- Zariadenia na suché chmelenie Alfa Laval:
Výsledok
- Maximálne využitie chmeľu
- Urýchlenie suchého chmelenia
- Homogenizácia pivných prúdov na zlepšenie odstraňovania chmeľu ďalej v toku odstreďovaním