SB Carlsbergská nádoba
Nádoba Alfa Laval SB Carlsberg bola vyvinutá špeciálne na výrobu aseptických kvasníc v pivovaroch. Používa sa na sterilizáciu sladiny a rozmnožovanie čistej kvasinkovej kultúry v laboratórnom meradle na použitie v zariadeniach na rozmnožovanie kvasníc v pivovaroch (rovnako ako v mliekárenskom, potravinárskom a nápojovom priemysle). Nádoba je vyrobená z materiálov, ktoré spĺňajú prísne hygienické požiadavky a môžu sa ľahko preparovať.
Ideálne sterilné prostredie na kultiváciu kvasiniek
- Sterilita zaručená prevedením všetko v jednom
- Odstraňuje nežiaduce látky, ktoré môžu ovplyvňovať kultúry vďaka hygienickej a ľahko čistiteľnej konfigurácii
- Bezpečný a sterilný prenos zabezpečený integrovanými zložkami a systémovým prístupom
- Jednoduchý presun na požadované miesto
- Robustná konštrukcia zaručuje integritu kvasiniek
Ako to funguje
Nádoba Alfa Laval SB Carlsberg sa skladá z valcovej nádrže s plochým dnom a vrchným krytom vybaveným odvzdušňovacími filtrami, membránovým vzorkovacím ventilom na prevzdušňovanie a prenos produktu a s mikro vzorkovým portom na aseptické zavedenie čistej kvasinkovej kultúry. Počas prenosu čistej kvasinkovej kultúry z nádoby Alfa Laval SB Carlsberg do zariadenia na rozmnožovanie kvasiniek je dôležité, aby boli všetky hadicové konce bezpečne upevnené hadicovými svorkami.
Nádoba sa naplní sladinou po čistý objem (približne 80% celkového objemu), sterilizovanej pomocou autokláv, plynového horáka alebo elektrickej varnej dosky. Nádoba sa potom umiestni do chladničky alebo do chladnej miestnosti na vychladenie sladiny na požadovanú pracovnú teplotu. Studená sladina sa prevzdušní cez membránový vzorkovací ventil pripojený k prevzdušňovacej trubici.
Kvasinková kultúra sa môže zavádzať asepticky pomocou membránovej spojky injekčnou striekačkou alebo sa suchá kvasinková kultúra prenesie do nádoby cez prázdny kryt filtra.
Odvzdušňovací filter môže počas sterilizácie zostať pripojený k nádobe. Ak je však odvzdušňovací filter sterilizovaný oddelene, je dôležité ho znovu pripevniť, kým sa stále vyparuje para z nádoby (v záverečnej fáze sterilizácie sladiny), aby sa taktiež sterilizovalo pripojenie filtra. Prázdny filtračný kryt môže byť použitý ako lievik na prenos čistej, suchej kvasinkovej kultúry do nádoby.
Studená sladina sa potom prevzdušní cez membránový vzorkovací ventil pripojený k prevzdušňovacej trubici. Je dôležité používať sterilný vzduch. Z bezpečnostných dôvodov sa tiež odporúča podávať sladinu cez filter namontovaný pred membránovým vzorkovacím ventilom.
Prívod a prietok vzduchu by mali byť mierne, aby sa zabránilo peneniu. Dôležité je, aby sa pena nedostala do kontaktu s odvzdušňovacím filtrom, pretože môže filter zablokovať a poškodiť.
Najjednoduchší spôsob, ako určiť správne podmienky pre prívod vzduchu, ako aj čas potrebný na prevzdušnenie (menej ako 10 minút) je testovať s otvoreným vekom nádoby. Upozorňujeme, že kvasinkovú kultúru z týchto testov nemôžete použiť.
Keď je sladina dobre prevzdušnená, kvasinková kultúra sa aplikuje asepticky cez membránovú spojku pomocou injekčnej striekačky 150 - 200 ml. Suchú kvasinkovú kultúru môžete presunúť do nádoby aj cez prázdny kryt filtra. Ak potrebujete väčšie množstvo kvasiniek, veko sa môže demontovať a kultúra sa vyleje do nádoby. Tento postup si však vyžaduje sterilné prostredie a najvyšší stupeň opatrnosti.
Prenos čistej kvasinkovej kultúry do rozmnožovacieho zariadenia by sa mal uskutočňovať vo fáze „high kräussend“ za aseptických podmienok a vyžaduje si sterilný prívod vzduchu do odvzdušňovacieho filtra. Odporúčaná dávka sterilného vzduchu počas očkovania na rozmnožovanie kvasiniek je 2 bary a nesmie presiahnuť 5 barov (72,5 psi). Kvasinková kultúra sa môže vytlačiť z nádoby do inokulátora, keď je membránový vzorkovací ventil na veku nádoby Carlsberg pripojený k vzorkovaciemu zariadeniu na prijímacej nádobe (inokulátor).
Pripojovacia hadica, membránový vzorkovací ventil a všetky ostatné prípojky musia byť pred prenosom dôkladne sterilizované buď alkoholom alebo parou. Medzi úkonmi môže byť ventil uzavretý alkoholom, ktorý sa môže pred použitím opláchnuť sterilným vzduchom.
Keď ste vytvorili spojenie a ste pripravení na očkovanie, odporúčame najprv otvoriť sterilný prívod vzduchu, potom membránový vzorkovací ventil na vrchu nádoby a nakoniec vzorkovacie zariadenie na inokulátore.
Keď sa kultúra prenesie (indikovaná bublinkovým šumom v inokulátore), odporúčame pokračovať v prívode vzduchu ešte ďalších pár minút, aby ste sa uistili, že bola prenesená všetka kvasinková kultúra.
A nakoniec je možné zatvoriť vzorkovacie zariadenie na prijímacej nádobe a membránový vzorkovací ventil na nádobe Alfa Laval SB Carlsberg a účinné uzavretie ponúka prívod vzduchu.
Po použití sa musí nádoba rozložiť a ručne vyčistiť bežnými čistiacimi prostriedkami.
Súčasť širokého sortimentu ventilov
Spoločnosť Alfa Laval ponúka komplexný sortiment ventilov určených na hygienické aplikácie pri výrobe mliečnych výrobkov, potravín, nápojov, čistiacich prostriedkov, kozmetiky, v biotechnológiách a pri výrobe liečiv.
- Nádoba Alfa Laval SB Carlsberg
- Membránový vzorkovací ventil SB od spoločnosti Alfa Laval
- Otvor na vzorky SB Micro od spoločnosti Alfa Laval
- Vzorkovací ventil Unique od spoločnosti Alfa Laval
Ak potrebujete širší sortiment ventilov, pozrite si jednotlivé kategórie produktov: guľové ventily, motýľové ventily, riadiace ventily a spätné klapky, membránové ventily, ventily s dvojitým tesnením, dvoj-sedlové ventily, regulačné ventily, vzorkovacie ventily, šupátka a jedno-sedlové ventily.
Mohlo by vás zaujímať aj...
Membránový vzorkovací ventil SB
Kompaktný, cenovo efektívny spôsob odoberania hromadných alebo aseptických vzoriek z nádrží a potrubí v pivovaroch (a pri iných hygienických procesoch, ako sú napríklad výroba potravín a mliečnych výrobkov) za sterilných podmienok.
Vzorkovací ventil Unique
Vezmite si reprezentatívne vzorky v rámci rozličných hygienických procesov vrátane výroby potravín a nápojov, kozmetiky a biofarmaceutických aplikácií. Tieto spoľahlivé jednosedlové a dvojsedlové ventily poskytujú vysokú presnosť, výnimočnú opakovateľnosť a vynikajúcu spoľahlivosť.
Otvor na vzorky SB Micro
Otvor na vzorky SB Micro od spoločnosti Alfa Laval sa v širokej miere používa pri výrobe piva, potravín, mliečnych výrobkov a nápojov. Umožňuje odber reprezentatívnych aseptických a mikrobiologických vzoriek v malom objeme z nádrží a potrubí.
Desať najlepších tipov – ventily
Tu je niekoľko tipov a servisných videí, ktoré Vám ukážu, ako môžete uchovávať svoje hygienické ventily v bezchybnom stave.
Myslíme na jedlo
Hygienické zariadenia Alfa Laval kombinujú vysokú výkonnosť s jemným zaobchádzaním, čím sa chránia citlivé zložky v médiách. Riadia sa najnovšími trendmi v potravinárskom priemysle a riešia štyri kľúčové požiadavky: dodávku potravinárskych produktov spotrebiteľom za výhodné ceny, maximálne využitie surovín, zníženie podielu odpadu a emisií a dodávku bezpečných a hygienických potravinárskych produktov.
Katalóg produktov
Katalóg hygienických technologických zariadení Alfa Laval "Po ruke" zahŕňa brožúry k výrobkom, výkonové krivky, odkazy na animácie, brožúry a cenníky na účely objednávania.
CAD portál
Stiahnite si modely výrobkov vo formátoch Neutral alebo Native CAD. K dispozícii na stiahnutie sú aj 3D súbory vo formáte PDF.
Animácie
Navštívte stránku s animáciami a pozrite si vnútro produktu, aby ste videli a pochopili, ako funguje.