Pivovar – výzvy a riešenia
Priemyselné zariadenia pre efektivitu pivovaru
Vysoká spotreba energie a vody, strata prísad či znehodnotenie sú iba niektoré z najčastejších problémov pri výrobe mladiny. Čistenie a znečistenie môžu tiež ovplyvniť časy spracovania a potom je tu problém, čo robiť s mlátom a použitým zrnom.
Spoločnosť Alfa Laval ponúka výnimočné riešenia bežných problémov, ktoré zabezpečia efektivitu a vynikajúci výkon pri komerčnom varení piva.
Príprava mladiny
Výzva
- Príliš vlhké použité zrno
Riešenie
- Dehydratácia použitého zrna dekantačnými odstredivkami Alfa Laval
Riešenie
- Dehydrované použité zrno s vlhkosťou do 70 %
Výzva
- Vysoká spotreba energie
Riešenie
- Systém na obnovu energie využívajúci doskové výmenníky tepla Alfa Laval
Riešenie
- Zníženie spotreby energie až o 40 % vďaka opätovnému využitiu energie z varenia mladiny na ohrev ďalších várok
Výzva
- Slabý prenos tepla v dôsledku znečistenia varnej kade a nedostatočného čistenia
Riešenie
Výsledok
- Výmena umývacích hlavíc za rotačné tryskové hlavice, ktoré vyčistia všetky vnútorné povrchy varnej kade od pritekajúcich častíc, pomôže zvýšiť efektivitu a hygienu pivovaru.
Vír
Výzva
- Kvalita mladiny
- Strata mladiny
- Neúčinná sekvencia separácie mláta
- Príliš vlhké mláto spôsobujúce problémy ďalej v toku a pri likvidácii
Výsledok
- Zlepšená čistota mladiny pred chladením
- Opätovné získavanie mladiny stratenej vo forme mláta zvyšuje celkovú ziskovosť
- Kratšie časy spracovania a lepšia separácia mláta
- Výrazne suchšie mláto (ktoré potom možno predať ako prísadu do krmiva pre zvieratá)
- Menšie riziko znečistenia chladiča mladiny
- Obmedzenie preplachovania a spotreby energie medzi jednotlivými várkami