2023-03-28 ProductNews

Alfa Laval uvádza na trh AlfaNova GL50, prvý výmenník tepla vyvinutý špeciálne pre systémy palivových článkov

Palivové články budú zohrávať dôležitú úlohu pri celosvetovom prechode na zelenú energiu. Využitím energie uloženej vo vodíku, amoniaku, metanole alebo metáne môžu palivové články urýchliť dekarbonizáciu aj takých zložitých odvetví, ako je lodná doprava a ťažký priemysel. Kľúčom k životaschopnosti je maximalizácia účinnosti systému a minimalizácia energetických strát. AlfaNova GL50, predstavený na podujatí Alfa Laval Net-zero launch, je prvý výmenník tepla vyvinutý špeciálne pre systémy palivových článkov.

Vysoká účinnosť pre hodnotový reťazec zelenej energie

Čoraz viac uhlíkovo neutrálnych palív sa vytvára prostredníctvom procesov power-to-X. Palivové články umožňujú premenu energie X na energiu bez spaľovania, hovorí Malgorzata Moczynska, prezidentka obchodnej jednotky pre spájkované a tavne spojované výmenníky tepla. "Aby ste z týchto palív vyťažili čo najviac, musíte minimalizovať energetické straty v každom kroku. To je úloha výmenníka tepla AlfaNova GL50 - pomáha výrobcom palivových článkov dosiahnuť plný potenciál systému. To všetko je súčasťou nášho úsilia o urýchlenie dekarbonizácie."

Nová oblasť zamerania

Spoločnosť Alfa Laval sa zaviazala podporovať rozvoj a komercializáciu uhlíkovo neutrálnych energetických systémov. Spoločnosť ponúka širokú škálu technológií, ktoré sú relevantné pre výrobcov palivových článkov a ďalšie aplikácie v celom vodíkovom reťazci. Uvedenie produktu AlfaNova GL50 na trh znamená zvýšené zameranie na požiadavky palivových článkov. "Nastal správny čas," hovorí Tue Johannessen, viceprezident pre Business Development Fuel Cells and Energy Storage. "Rastie dopyt po ekologicky neutrálnych riešeniach. Vieme, že palivové články sú drahšie ako konvenčné motory, ale vysoká účinnosť systémov palivových článkov ich robí veľmi atraktívnymi. Ak sa vám podarí ešte viac znížiť celkové náklady na systém, zvýšite životaschopnosť svojho riešenia. Vďaka našim špičkovým inováciám, veľkosériovej výrobe a globálnej infraštruktúre sme ideálnym partnerom pre priemysel palivových článkov. Poskytujeme správne riešenia na správnej úrovni nákladov. AlfaNova GL50 je jedným z mnohých krokov týmto smerom. Pracujeme na niekoľkých ďalších inováciách - preto zostaňte s nami."

Mimoriadny výkon pri extrémnych teplotách

Zariadenie AlfaNova GL50 bolo prvýkrát predstavené na podujatí Alfa Laval Net-zero v polovici februára 2023. Vďaka patentovanej technológii AlfaFusion sú výmenníky tepla AlfaNova známe po celom svete svojou robustnosťou a schopnosťou zvládnuť najnáročnejšie aplikácie. Nový AlfaNova GL50 je asymetrický doskový výmenník tepla plyn-kvapalina, vyrobený zo 100 % nehrdzavejúcej ocele. Zvládne prietok plynu až do 250 m3/h a teplotu vstupného plynu až do 750 °C s výnimočným výkonom. Vďaka tomu je optimálnou voľbou pre systémy palivových článkov, ako aj pre aplikácie, ako je rekuperácia odpadového tepla, dočisťovanie bioplynu a chladenie vodíka z elektrolyzérov.

Kompaktný výkonný systém

Je dostatočne malý na to, aby sa dal držať v jednej ruke, ale AlfaNova GL50 vykonáva svoju prácu s veľmi nízkym poklesom tlaku, hovorí Tue Johannessen. "Vďaka schopnosti kondenzovať vodnú paru je ideálny pre systémy, v ktorých sa vyžaduje reformovanie palív, ako je čpavok alebo metanol."

Ide o dôležitý krok v dlhodobom úsilí spoločnosti Alfa Laval podporovať priemysel palivových článkov vysoko účinnými riešeniami v priemyselnom meradle.

Viac informácií nájdete na stránke alfalaval.com/AlfaNovaGL

 

Súvisiace informácie: