2023-08-01 ProductNews

Predstavujeme Alfa Laval AC900 - jednookruhový spájkovaný doskový výmenník tepla novej generácie špeciálne navrhnutý pre chladivá s nízkou hustotou a nízkym GWP

Na podujatí Net-zero v júni 2023 Alfa Laval uviedla na trh výmenník AC900. Ide o najnovší prírastok do rastúceho portfólia spájkovaných doskových výmenníkov tepla. Vďaka mimoriadne veľkému výstupnému otvoru plynu je jednookruhový AC900 optimalizovaný pre podmienky plného aj čiastočného zaťaženia. Pokrýva výkony od 300 do 600 kW v chladiacich zariadeniach so skrutkovými kompresormi, priemyselných chladiacich zariadeniach a aplikáciách tepelných čerpadiel.

Splnenie požiadaviek turbulentného trhu

Trh s klimatizáciou a vykurovaním zažíva bezprecedentnú úroveň turbulencií," hovorí Malgorzata Moczynska, prezidentka divízie Energy pre spájkované a tavne lepené výmenníky tepla. "Tepelné čerpadlá rýchlo nahrádzajú parné a plynové kotly v priemyselných vykurovacích systémoch. V skutočnosti v blízkej budúcnosti očakávame, že trh s vysokoteplotnými priemyselnými tepelnými čerpadlami porastie nad rámec trhu s chladiacimi zariadeniami, najmä v strednej Európe a škandinávskych krajinách."

Ideálny pre priemyselné tepelné čerpadlá aj chladiace zariadenia

"Zároveň nové predpisy týkajúce sa F-plynov vytvorili - a aj naďalej budú vytvárať - neočakávané výzvy pre výrobcov chladiacich zariadení a tepelných čerpadiel. Chladivá s nízkou hustotou a nízkym GWP sa stali štandardom, čo núti mnohých výrobcov chladiacich zariadení a tepelných čerpadiel prepracovať konštrukciu svojich systémov." Alfa Laval vytvorila AC900, jednookruhový spájkovaný doskový výmenník tepla novej generácie, špeciálne na riešenie výziev na týchto trhoch.

Efektívna alternatíva k trubkovým výmenníkom tepla

Keďže AC900 dokáže zvládnuť väčšie ako priemerné výkony, vytvára nové možnosti v aplikáciách, kde v súčasnosti dominujú trubkové výmenníky tepla. Vďaka mimoriadne veľkému výstupnému otvoru plynu a systému rozdeľovača DynaStatic je AC900 schopný pokryť výkony až do 600 kW a možno ho nakonfigurovať na mieru tak, aby poskytoval maximálny výkon od čiastočného až po plné zaťaženie v rôznych aplikáciách.

Úspora peňazí a zdrojov

AC900 je tiež skvelým riešením pre chladiace zariadenia s malým až stredným výkonom so skrutkovými kompresormi a pre tepelné čerpadlá a priemyselné chladiace zariadenia. Vyžaduje oveľa nižšiu náplň chladiva a je kompaktnejší, čo znižuje náklady na inštaláciu a pomáha tiež šetriť dôležité zdroje ocele a medi.

Nižšie náklady na inštaláciu sú len jednou z výhod. Je to pozitívne aj z environmentálneho hľadiska: čím menej chladiva, tým lepšie.

Prvotriedny výkon

Nedávno bol AC900 testovaný ako kondenzátor a výparník u výrobcu tepelných čerpadiel, ktorý používal chladivo s nízkou hustotou. AC900 dosahoval oveľa lepšie výsledky ako konkurencia a dosiahol novú úroveň tepelného výkonu. "Čísla boli pôsobivé a zákazník považuje AC900 za absolútne najlepší vo svojej triede v tejto aplikácii," hovorí Roman Rathsack, senior manažér globálneho rozvoja obchodu pre spájkované a tavne spojované výmenníky tepla.

Navrhnuté s ohľadom na životné prostredie

Alfa Laval sa venuje urýchleniu udržateľných riešení na trhu s energiou. S ohľadom na to bol model AC900 navrhnutý podľa výkonnostných špecifikácií SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio), ktoré definoval Inštitút pre klimatizáciu, vykurovanie a chladenie. Spĺňa aj nové prísne požiadavky na ECO-dizajn definované Európskou agentúrou pre životné prostredie.

Najnovšia inovácia z talianskeho San Bonifacia

AC900, najnovší prírastok do portfólia spájkovaných doskových výmenníkov tepla Alfa Laval, je zároveň najnovšou inováciou vyvinutou a vyrábanou v najmodernejších zariadeniach spoločnosti Alfa Laval v San Bonifacio v Taliansku.

Viac informácií o novom výrobku a jeho kľúčových výhodách nájdete tu.

Jedinečné vlastnosti

Alfa Laval AC900 disponuje niekoľkými jedinečnými funkciami.

  • DynaStatic, najnovší rozvodný systém Alfa Laval, je veľmi flexibilný, čo umožňuje jednoduchú zmenu geometrie vo vnútri rozdeľovača. Vďaka tomu je AC900 prispôsobiteľný budúcim trendom a budúcim potrebám zákazníkov vrátane zmien v požiadavkách na aplikácie, nových chladív alebo akýchkoľvek iných požiadaviek.
  • Systém IceSafe pomáha zákazníkom predchádzať a riadiť zamŕzanie v aplikáciách s nízkymi teplotami.
  • ReFuture zaručuje, že AC900 bol navrhnutý na optimálny výkon nielen s dnešnými chladivami, ale aj s chladivami budúcnosti, čo z neho robí investíciu do budúcnosti, ktorá umožňuje zákazníkom aktívne riešiť ciele udržateľnosti a legislatívne požiadavky.

Pozrite si podujatie Net-zero z 15. júna 2023

Nový jednookruhový spájkovaný doskový výmenník tepla Alfa Laval AC900 bol prvýkrát predstavený na podujatí Alfa Laval Net-zero launch event v júni 2023, online podujatí, ktoré predstavilo nové myšlienky v oblasti energetickej účinnosti, čistej energie a riešení obehového hospodárstva. V prípade, že ste ho zmeškali, je k dispozícii na zhliadnutie na požiadanie tu.

 

Súvisiace informácie: