2019-11-27 ProductNews

Päť dôvodov, prečo si do pivovaru zaobstarať odstredivku

Odstredivky (vysokorýchlostné separátory) sú už niekoľko desaťročí výsadou väčších priemyselných pivovarov, zatiaľ čo väčšina mikropivovarov sa musí spoliehať výlučne na prirodzený čas usadzovania a rôzne cenovo dostupné filtre. Teraz sa však veci menia. Čoraz viac remeselných pivovarníkov totiž prechádza na technológie separácie. Požiadali sme odborníkov, aby vysvetlili, prečo sa to deje.

Vyšší výnos

man_with beer_bottles_640x360.jpg

Okrem toho, že sú relatívne cenovo dostupné, má filtrácia v mikropivovaroch niekoľko ďalších výhod. Sú však pomalé a spôsobujú značné straty pri výrobe, pretože nemôžu filtrovať obsah na dne kvasných tankov bez toho, aby stratili výkon. S odstredivkou získate z každého tanku viac piva.

„Separátor je doposiaľ najlepším nástrojom na zvýšenie výnosov,“ vysvetľuje Fernando Jimenez, riaditeľ globálneho predaja pre pivovarnícky trh v spoločnosti Alfa Laval. „S rovnakým počtom tankov môžete zvýšiť svoju výrobnú kapacitu o 15 až 20 %. Každé pivo, ktoré môžete predať, predstavuje v konečnom dôsledku peniaze. To pomáha splatiť investíciu do zariadenia.“

„Ak vlastníte malý pivovar, každá úspora má zmysel. Vaše pivo je pre vás tekutým zlatom. Každý liter alebo sud navyše, ktorý ušetríte, vám umožní ponúknuť viac piva zákazníkom,“ dodáva Fernando.

Kratšie obsadenie pivných tankov

Odstredivka umožňuje dosiahnuť požadovanú konzistenciu produktu už v priebehu niekoľkých hodín. Len usadzovanie a filtrovanie potrebuje na splnenie tej istej úlohy niekoľko dní. Ako to funguje? Postup v separátore vyzerá takto: čerstvo vykvasené pivo vstupuje do odstredivky, kde narazí na niekoľko rýchlo sa otáčajúcich (niekoľko tisíc otáčok za minútu) doštičiek. Tuhé látky (napr. kvasinky, chmeľové tuhé látky a pivné proteíny) sa oddelia k okrajom a vylúčia. Číre pivo zostáva v strede a odchádza vrchom. A to všetko sa deje bez vystavenia kyslíku. Pred vstupom mladého piva do odstredivky navyše nemusíte čakať, kým sa tuhé látky úplne usadia.

„To znamená, že so separátorom je cyklus obsadenia tnakov oveľa kratší, pretože pivo nemusí zostávať v kvasných tankoch tak dlho ako zvyčajne,“ hovorí Joakim Gustafsson, riaditeľ globálneho predaja pre remeselný pivovarnícky trh v spoločnosti Alfa Laval. 

Dlhšia trvanlivosť

Medzi najväčšie problémy pre všetky pivovary patrí hromadenie kyslíka. Platí to však najmä pre remeselných pivovarníkov, ktorí vyrábajú chmeľové pivá typu IPA citlivé na kyslík. Ten negatívne vplýva na trvanlivosť produktu. Toho sa však nemusia obávať pivovarníci, ktorí svoje pivo čistia cez hermetickú vzduchotesnú odstredivku, ako je napríklad najmenšia pivová odstredivka Brew 20 spoločnosti Alfa Laval pre remeselných pivovarníkov.

„Keď do procesu pridáte nové zariadenie, problémom je vždy hromadenie rozpusteného kyslíka. Spoločnosť Alfa Laval je známa svojimi inovatívnymi technológiami a vieme, že nízke úrovne rozpusteného kyslíka sú veľmi dôležité,“ hovorí Vince Polino, riaditeľ trhového predaja spoločnosti Alfa Laval v USA. „Spoločnosť Alfa Laval je priekopníkom axiálneho hermetického tesnenia, ktoré je vylepšením hydrohermetického tesnenia. Je dostupné v našich modeloch Brew 20Brew 80. Nevyžaduje CO2 ani odplynenú vodu, pričom dosahuje úroveň nahromadeného rozpusteného kyslíka takmer nula miliardtín,“ dodáva.

Spoločnosť Alfa Laval pokročila vo svojich inováciách ešte ďalej. Vytvorila plne hermetické odstredivky s vedením stredom a plnené zdola, ako je napríklad náš model Brew 250 a väčšie modely pre pivovary. Ponúkajú najjemnejšie spracovanie, nulové hromadenie rozpusteného kyslíka, menšie šmykové napätie a menší nárast teploty než ostatné odstredivky s plnením zhora. To všetko je pre remeselné varenie piva veľmi dôležité a výrazne predlžuje jeho trvanlivosť.

Lepšia chuť a vôňa

beer-glasses_craftbrewing_640x360_.jpg

Vytvorenie skvelého piva spočíva v použití skvelých prísad. Mnohé alternatívy filtrovania a čistenia však odstránia živé arómy a chute, ktoré potrebujete v pive zachovať. Separátory predstavujú najúčinnejší spôsob, ako z piva odstrániť nechcené tuhé látky a zároveň zachovať hodnotu jedinečných prísad.

„Separátory a odstredivky v porovnaní s inými filtračnými technológiami lepšie zachovávajú živé arómy a chuťový charakter piva. Zariadenie odstráni len väčšie častice, zatiaľ čo určité typy technológií filtrovania v smere prúdu odstránia aj jemnejšie materiály,“ tvrdí Vince Polino.  

„Dokonca aj keď varíte pivo typu hazy alebo stout, separátor ho zbaví základných tuhých látok a zachová prchavé oleje a aromatické látky. Pokiaľ ide o stout, ktorý je už tmavý, získate kvalitnejšie pivo a stabilnejšiu trvanlivosť,“ vysvetľuje Joakim Gustafsson.

Ziskovejšie dávky

Investovanie do separátora je najšikovnejší spôsob, ako lepšie využiť čas kvasenia aj bez zakúpenia ďalších tankov. Môžete výrazne zvýšiť zisk, ušetriť viac piva, ktoré už varíte, a takisto zvýšiť svoju kapacitu vďaka kratšiemu obsadeniu tankov. V konečnom dôsledku to znamená viac piva v rukách zákazníka a viac peňazí pre vás.

„Pokiaľ ide o finančné výhody separátora, v závislosti od súčasných procesov a štýlov vyrábaného piva sa mnohým našim zákazníkom vráti investícia do dvoch alebo troch rokov, iným za menej než rok. Rozhoduje vaša konkrétna situácia a práve v tomto ohľade vám môžeme v rámci celého procesu pomôcť,“ hovorí Vince Polino.

Inštalácia odstredivky vo vašom pivovare je teda skutočne investíciou pre dlhodobú ziskovosť. Okrem zvýšenia produktivity a výroby vysoko kvalitného, prémiového piva, ktoré si vaši zákazníci obľúbia, vám separátor zaistí rýchlu návratnosť investície, ktorá sa bude vyplácať ešte dlhé roky.

 

 

 

man with beer bottles 640x360

Náš odborník hovorí

Fernando Jimenez_640x360.png

„Separátor je doposiaľ najlepším nástrojom na zvýšenie výnosnosti produkcie,“ vysvetľuje Fernando Jimenez, riaditeľ globálneho predaja pre pivovarnícky trh v spoločnosti Alfa Laval. „S rovnakým počtom tankov môžete zvýšiť svoju výrobnú kapacitu o 15 až 20 %. Každé pivo, ktoré môžete predať, predstavuje v konečnom dôsledku peniaze. A tým spláca investíciu do zariadenia.“

Joakim Gustavsson quotation 640x360_.png

„Dokonca aj keď varíte pivo typu hazy alebo stout, separátor ho zbaví základných tuhých látok a zachová prchavé oleje a aromatické látky. Pokiaľ ide o stout, ktorý je už tmavý, získate kvalitnejšie pivo a stabilnejšiu trvanlivosť,“ vysvetľuje Joakim Gustafsson, riaditeľ globálneho predaja pre remeselný pivovarnícky trh v spoločnosti Alfa Laval.

Vince Polino comments_640x360.png

„Mnohým našim zákazníkom sa vráti investícia do dvoch alebo troch rokov, iným za menej než rok,“ hovorí Vince Polino, riaditeľ trhového predaja spoločnosti Alfa Laval v USA.

Pozrite si naše portfólio odstrediviek na pivo

man_with_a_beer_glass_craftbrewing_640x360.jpg

Alfa Laval ponúka širokú škálu riešení pre čírenie a polishing (leštenie) piva. Naši odborníci vám poskytnú technológie a rady, ktoré vám pomôžu s rastom vášho pivovaru.

Súvisiace informácie: