2021-07-08 ProductNews

Trendy na trhu s pivom

Pivovarníci čelia výzvam, pretože musia prispôsobiť svoje procesy miestnemu vkusu a musia držať krok s meniacimi sa spotrebiteľskými trendmi. Spoločnosť Alfa Laval má všetko, čo potrebujete, a preto vám dokáže pomôcť.

Keď predaj piva v Európe a Japonsku dlhodobo klesal a v Severnej Amerike nastala stagnácia, pivovarníci sa orientovali dvoma smermi: rastúce trhy ako Ázia, Južná Amerika a subsaharská Afrika a zdravšie segmenty trhu, napríklad remeselné a nealkoholické pivo.

Newyorský pivovar Brooklyn Brewery si osvojuje oba prístupy, pretože sa snaží pokračovať v raste. Už mnoho rokov je na čele revolúcie remeselného pivovarníctva v USA a teraz vyváža väčší podiel svojej produkcie ako ktorýkoľvek porovnateľný stredne veľký remeselný pivovar.
Kyle Wilson, riaditeľ projektov a vývoja pivovaru Brooklyne, vysvetľuje, prečo sa rozhodli pre inovatívne produkty aj zámorské trhy.

„V súčasnosti v USA veľa pivovarov vyčerpalo všetky svoje klasické remeselné štýly piva z minulosti, takže už len málo pivovarov sa riadi tradičnými receptúrami a skôr sa experimentuje.“ hovorí Wilson. Poukazuje na kategórie kyslastého a nefiltrovaného piva typu IPA a experimenty s divokými kvasinkami Brettanomyces a baktériami Lactobacillus, ktoré belgickému lambickému pivu dlho dávali príznačnú kyslastú chuť.
Zdá sa, že dvojciferný rast, ktorý zaznamenáva remeselné pivo v USA za posledné desaťročie, sa ustaľuje a spotreba podľa Americkej asociácie pivovarníkov v roku 2017 vzrástla iba o päť percent. Je pochopiteľné, že Brooklyn, hoci pokračuje vo vývoji pív pre domáci trh, prijíma výzvu a hľadá odbyt v zahraničí, kde sa môžu preferencie radikálne líšiť.

„Spotrebitelia v teplejšom podnebnom pásme veľmi neobľubujú vína, ktoré dozrievajú vo veľkých sudoch,“ zdôrazňuje. „Na miestach ako Brazília ľudia nebudú piť toľko tmavého piva ako obyvatelia na miestach so studenými zimami.“
Ďalším rozdielom je to, ako ďaleko sa krajina dostala v tom, čo Wilson nazýva „trajektória remeselného pivovarníctva“.
„Niektoré z týchto trhov práve prechádzajú do svojej renesancie remeselného pivovarníctva, zatiaľ čo v USA sme sa už na tejto ceste dostali ďaleko, takže sme si prešli určitými štýlmi a venujeme sa pokrokovým veciam, ako sú kyslasté pivá a naozaj horké pivá typu IPA.“

 

Najlepších desať ležiakov

Ležiak stále určuje smer. Napriek rastúcemu záujmu o remeselné pivo či pivá typu „ale“ a „weissbier“ je ležiak aj naďalej kráľom výčapov. Všetkých 10 najpredávanejších značiek piva na svete sú ležiaky, teda pivá plzenského typu.

top ten lager beer bottles 640x360(1)

 

Príťažlivosť alternatívnych pív v Japonsku

V Japonsku remeselné pivá a mikropivovary existujú už od liberalizácie priemyslu v 90. rokoch minulého storočia. Podľa Yuicha Nakamuru, manažéra výrobného technologického centra pre japonského pivovarníckeho velikána Asahi, však domáci trh zašiel až tak ďaleko, ako to vôbec bolo možné.

„Myslím si, že trh s novými remeselnými pivami je teraz nasýtený.“ Celkový trhový podiel remeselného piva v Japonsku dosahuje menej ako jedno percento a myslím si, že toto percento nikdy nepresiahne,“ uviedol.
Spoločnosť Asahi presadzuje ochutené pivá a nealkoholické nápoje ako prostriedok pokračovania domáceho úspechu. „Vyrábame pivo s príchuťou čerešne, ktoré sme propagovali ako pivo, ktoré je vhodné k mäsu, podobne ako víno,“ hovorí Nakamura. „Kedysi sme vyrábali čokoládové pivo, ktoré sme propagovali ako pivo, ktoré je vhodné k čokoláde: bola to špeciálna remeselná čokoláda.“

Nealkoholické „nápoje s príchuťou piva“ sa v Japonsku začali presadzovať pred viac ako desiatimi rokmi a spoločnosť Asahi, ktorá v roku 2012 uviedla na trh Asahi Dry Zero, je naďalej lídrom medzi japonskými výrobcami nealkoholických nápojov s príchuťou piva. Namiesto odstránenia alkoholu z piva v rámci procesu varenia je v Japonsku v poslednom období bežná výroba nealkoholických nápojov s príchuťou piva, teda so špeciálnou arómou, ktorá im dodáva chuť podobnú pivu.

Taliansky výlet do histórie

V snahe o inovácie niektorí pivovarníci siahajú do svojej minulosti. V pivovare Nuovo neďaleko Bergama v severnom Taliansku zaviedla spoločnosť Heineken na trh kategóriu „špeciálnych pív“ pod značkou Birra Moretti vrátane piva IPA Moretti, teda „piva, ktoré sa vracia k tradícii IPA“.

Okrem toho vyvinuli značku Le Regionali, rad pív, ktoré mali zachytiť regionálnu lojálnosť Talianov – päť odrôd pritom odráža päť regiónov krajiny. Spoločnosť okrem toho pivom Baffo D’Oro reaguje na problémy so životným prostredím. Toto pivo sa vyrába s využitím elektriny zo solárnych panelov na streche pivovaru.

Riaditeľ pivovaru Giuseppe Mele je na tento vývoj hrdý a hovorí: „Hoci je spoločnosť Comun Nuovo najväčším pivovarom v Taliansku, opäť preukázala, ako agilne a všestranne dokáže reagovať na zmeny trhu, a potvrdzuje svoje postavenie ako centrum inovácií dokonca aj v segmente špeciálnych produktov.“

beer - man and machine 640x360

VEDELI STE, ŽE

Beer bottles 300x163.jpg

  • Pivo je po vode a čaji tretím najobľúbenejším nápojom na svete.
  • Zytológia je vedecký názov odboru, ktorý skúma pivo a varenie piva vrátane toho, ako konkrétne prísady ovplyvňujú proces varenia.
  • Po tom, čo v roku 1922 dánsky vedec Niels Bohr získal Nobelovu cenu, mu pivovar Carlsberg zabezpečil nepretržitý prísun piva priamo do domu.
  • V Nórsku v 13. storočí bolo úplne bežné, že ľudia krstili svoje deti pivom.
  • V Japonsku sú na plechovkách od piva nápisy v Braillovom písme, aby si ich nevidiaci nemýlili s nealkoholickými nápojmi.
  • Najstarší nepretržite fungujúci pivovar na svete sa nachádza v opátstve Weihenstephan v nemeckom Bavorsku, kde mnísi začali variť pivo v roku 1040 nášho letopočtu.

PRODUKT – sortiment Brew

Brew 750e_300x169 2.png

  • Odstreďovanie umožňuje pivovarom dosiahnuť rýchle čírenie piva bez straty arómy.
  • Zvýšená kapacita čírenia znamená menšie zanášanie filtrov s predčistením.
  • Mimoriadne účinné odstreďovanie piva umožňuje rýchly obrat vo fermentačných nádržiach.
  • Znížené výrobné straty. Odstreďovanie piva umožňuje v porovnaní s gravitačným odstreďovaním vyššiu koncentráciu pevných látok.
  • Patentované pivovarnícke vybavenie a hermetická konštrukcia zabezpečujú nízke až nulové viazanie kyslíka.

Rôzne druhy piva a poháre, z ktorých by sa mali piť

Pivné poháre sú dozaista vizuálnym prvkom, ktorý by sme mali brať do úvahy. Dokážu však zmeniť spôsob, akým si pivo vychutnávate. V nasledujúcej časti nájdete zopár druhov piva a poháre, z ktorých by sa mali piť. 1. Double stout 2. Weissbier 3. English bitter 4. Tripel 5. Pilsner 6. Belgian dark ale 7. Biére brut, biére de Champange 8. Gueuze 9. Brown ale 10. Saison

glass for beer 640x360(3)

Súvisiace informácie: