2022-06-14 ProductNews

Z použitého kuchynského oleja sa stáva biopalivo

Požiadavky na nové ekologické palivá sa rýchlo zvyšujú. Španielskej spoločnosti Bionor sa podarilo premeniť potenciálne nebezpečný odpadový produkt na bionaftu.

 

KEĎŽE SVETOVÝ DOPYT PO preprave tovaru a ľudí neustále rastie, výskumníci sa snažia nájsť nové typy palív, ktoré neškodia životnému prostrediu. Výskum a vývoj alternatívnych palív, ako sú rôzne biopalivá, je v plnom prúde, a hoci vývoj biopalív narazil na mnohé prekážky, v súčasnosti sa zdá, že sa toto odvetvie očisťuje a vznikajú nové, inovatívne a udržateľné riešenia.

Jedným z príkladov je bionafta spracovaná z vedľajších a odpadových produktov. Španielska spoločnosť Bionor Transformación SA je dobrým príkladom pre budúcnosť, pretože vyrába bionaftu z potenciálne nebezpečného použitého kuchynského oleja.

„Použitý olej je problém,“ hovorí Alfonso Ausin, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Bionor. „Je to odpad, ktorý sa musí zbierať.“

Ak sa použitý olej nezhromažďuje, zvyčajne sa vyhodí do kanalizácie, hovorí Ausin. „Najprv škodcom poskytne zdroj potravy a nakoniec si nájde cestu do zariadení na úpravu odpadových vôd. Olej je jedným z produktov, ktorých úprava a eliminácia v takýchto zariadeniach je najnáročnejšia. Používanie prepáleného oleja na výrobu bionafty je teda mimoriadne šetrné k životnému prostrediu.“

Ausin hovorí, že ročná spotreba použitého kuchynského oleja v závode spoločnosti Bionor zodpovedá približne 80 000 tonám oleja.

Spoločnosť Bionor bola založená v roku 2000 a jej 25 % vlastní verejný sektor a 75 % súkromné spoločnosti. Závod spoločnosti na výrobu bionafty v Beranteville v severošpanielskom regióne Álava bol otvorený v máji 2003. V súčasnosti vyrába 30 000 ton bionafty ročne. Zamestnáva 20 ľudí. Spoločnosť má v súčasnosti viac ako 70 distribučných miest na čerpacích staniciach a štyroch exkluzívnych distribútorov na území, ktoré sú označené značkou Bionor MX 15-Via Oil.

Spoločnosť Bionor je jednou z mála spoločností, ktoré používajú použitý olej na výrobu bionafty.

Sú na to dva dôvody, hovorí Ausin. "Po prvé, zásoby použitého oleja sú obmedzené a nie všetok použitý olej sa zbiera. Druhým dôvodom je, že na výrobu prijateľnej bionafty z použitého oleja je potrebná oveľa väčšia technológia a investície ako z panenského oleja."

Zber použitého oleja sa zameriava na dve hlavné oblasti: reštaurácie a domácnosti. Takmer všetky španielske reštaurácie majú zavedený zberný systém, no zberný priemysel pre domácnosti je zatiaľ v plienkach. Olej zbierajú najmä malé firmy, ktoré sa dohodnú priamo s reštauráciami, barmi, školami, závodnými jedálňami a podobne. Hoci spoločnosť Bionor začínala ako spracovateľ bionafty, rozhodla sa pracovať plošne.

Nestačí byť len výrobcom, hovorí Ausin. "Tak ako sa spoločnosť Bionor posunula dopredu, aby sa stala distribútorom, musíme sa vrátiť späť, aby sme boli zberateľmi. Prechádzame na zber ropy, takže nielen nakupujeme od iných zberateľov, ale teraz sa zaoberáme aj akvizíciou niekoľkých zberateľských spoločností."

Spoločnosť BIONOR bola založená skôr ako environmentálna spoločnosť než ako energetická spoločnosť. Jej pôvodným cieľom bolo postarať sa o vyzbieraný použitý kuchynský olej. "Museli sme sa rozhodnúť, čo s ním budeme robiť," hovorí Ausin. "Odpoveďou bola bionafta, a preto sme spoločnosť založili."
Vplyv spoločnosti na životné prostredie je preto veľmi citlivou záležitosťou.

„V prvom rade,“ hovorí Ausin, „je to odvetvie, ktoré pracuje s environmentálnymi problémami, takže musíme začať tým, že sami pôjdeme príkladom.

Medzi hlavné environmentálne vplyvy patrí napríklad voda používaná v procese. Táto voda má chemickú spotrebu kyslíka 15 000 ppm a pred jej vypustením do rieky sa musí táto spotreba znížiť na úroveň 100, čo je veľkou výzvou. Ďalšími dvoma hlavnými bodmi sú zníženie spotreby vody opätovným využívaním vody, aby sa minimalizoval odber čistej vody, a zlepšenie procesu, aby sme znížili spotrebu katalyzátorov a metanolu, ktoré sú drahé a vysoko kontaminujúce."

Spoločnosť Alfa Laval je zapojená od začiatku, dodáva vybavenie a poskytuje odborné poznatky v oblasti procesov.

„Pokiaľ ide o vybavenie,“ hovorí Ausin, „nie je žiadnym tajomstvom, že vo svete technických a chemických strojov na spracovanie oleja je spoločnosť Alfa Laval skutočnou jednotkou. To určite platí pre zariadenia, ktoré používame v našom závode. Čo sa týka ľudí, náš dojem je mimoriadne priaznivý. To platí najmä pre obchodný a konštrukčný personál, ktorý s nami spolupracoval pri rozpoznávaní počiatočných problémov.

PRI OTÁZKE O BUDÚCNOSTI biopaliva vo všeobecnosti a bionafty konkrétne sa Ausin zdráha čokoľvek predpovedať. „Na to, aby ste mohli vysloviť predpovede, potrebujete krištáľovú guľu,“ hovorí. „Toto odvetvie sa rozvíja a pravidlá hry sa ešte musia stanoviť. A vlastne ani nevieme, kto sú hráči. Stále nie je isté, aké environmentálne nevýhody môžu mať použité suroviny. Sú to turbulentné časy, ale to by mohlo byť pozitívom, pretože sa oddelia niektorí hráči a ostanú len tí najlepší. Ak sa ma spýtate, či bude v roku 2020 existovať priemysel biopalív, odpoviem: „Áno, určite.“ Na ceste zažijeme veľa vzostupov a pádov a prežijú iba zdravé, dobre umiestnené a správne dimenzované projekty vybavené správnou logistikou a dostatočnými finančnými prostriedkami.“

Postaviť sa výzve čelom

Spoločnosť Alfa Laval je od roku 2003 preferovaným dodávateľom španielskej spoločnosti Bionor. „Pôvodne sme dodávali iba výmenníky tepla,“ hovorí Isaías Vinaroz, manažér segmentu bionafty, ropy a bielkovín v spoločnosti Alfa Laval Iberia. „Ale na základe našich znalostí o ich procesoch sme boli schopní vyriešiť niektoré ťažkosti v procese a odvtedy spolupracujeme so spoločnosťou Bionor na tepelných aj separačných riešeniach.“

Hlavnou výzvou v závode Bionor na výrobu bionafty bolo bezpochyby dosiahnutie prijateľnej kvality bionafty z použitého kuchynského oleja – suroviny, ktorá mení vlastnosti zo dňa na deň.

„Najväčšou výzvou je prijať túto trvalú heterogenitu a premeniť ju na kvalitný konečný produkt,“ hovorí Alfonso Ausin, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Bionor. „To si vyžaduje veľa práce. Vyžaduje sa veľké množstvo predbežných úprav a množstvo separačnej práce pomocou odstrediviek. Presne s tým sme sa stretli pri používaní vybavenia Alfa Laval.“

K dnešnému dňu spoločnosť Alfa Laval okrem dekantérov a mixérov dodala spoločnosti Bionor 10 odlučovačov a veľa výmenníkov tepla. Výsledkom je lepšia spoľahlivosť a dlhší čas prevádzky, ako aj vyšší výťažok a menej odpadu.

„Naše vybavenie umožňuje spoločnosti Bionor šetriť náklady niekoľkými spôsobmi,“ hovorí Vinaroz. „Napríklad naše špirálové kondenzátory sa používajú na zníženie spotreby metanolu. Pomocou našich separátorov glycerínu sa zvyšuje výnos závodu a pomocou našich mixérov dokážu znížiť množstvo vody, ktorá sa používa na premývanie bionafty.“

Jednou z výhod spolupráce so spoločnosťou Alfa Laval, hovorí Ausin, "je to, ako dobre spolupracujeme. Je to rozdiel medzi prácou s dodávateľom strojov a dodávateľom riešení."

Štítky

All

Súvisiace informácie: