2022-03-23 ProductNews

Predstavujeme nový spájkovaný doskový výmenník tepla Alfa Laval AC65 – špeciálne optimalizovaný ako výparník pre rezidenčné tepelné čerpadlá

Spoločnosť Alfa Laval predstavila nový spájkovaný doskový výmenník tepla Alfa Laval AC65 počas svojej prvej oline konferencie Net-zero, zameranej na uhlíkovo neutrálne riešenia. Pri tejto príležitosti spoločnosť predstavila nové, prelomové vnímanie v oblasti riešení energetickej efektívnosti, čistej energie a obehového hospodárstva. Výmenník tepla AC65 sa vyrába v špičkovom závode spoločnosti Alfa Laval v talianskom meste San Bonifacio. Je navrhnutý tak, aby spĺňal rastúci dopyt po novej generácii výmenníkov tepla, určených pre trh s veľkoobjemových tepelných čerpadiel.

 

Spoločnosť Alfa Laval každý rok dodá milióny cenovo mimoriadne konkurencieschopných výmenníkov tepla na trh s kotlami a takisto stovky tisícov vysokovýkonných výmenníkov tepla prémiovej kvality na trh s tepelnými čerpadlami. Segment výhrevných riešení sa však začal dramaticky rýchlo meniť. Kotly sú postupne nahrádzané tepelnými čerpadlami. Tento trend vytvára čoraz väčší dopyt po výmenníkoch tepla, ktoré sú optimalizované na použitie s tepelnými čerpadlami, vrátane najnovšej novinky, výmenníku AC65, ktorý poskytuje to, čo spoločnosť Alfa Laval označuje ako celkovú účinnosť.

Celková účinnosť zahŕňa tieto prvky:

  • Tepelnú účinnosť. AC65 má bezkonkurenčný výkon. Tepelné čerpadlá, určené pre použitie výmenníku AC65 ako výparníku, môžu za štandardných podmienok dosiahnuť hodnoty COP na úrovni viac ako 4,5.
  • Vývojovú účinnosť. Vďaka kompaktnej konštrukcii je AC65 ideálnym riešením pre rezidenčné tepelné čerpadlá. Tento výmenník je pripravený na použitie chladív s nízkym GWP, vrátane propánu.
  • Procesnú účinnosť. Pri vysokej výrobnej kapacite zostáva AC65 cenovo konkurencieschopný a súčasne spĺňa najvyššie nároky na kvalitu.

Alfa Laval AC65 je ideálny pre novovyvinuté tepelné čerpadlá

Vysoká, úzka konštrukcia AC65 vytvára veľkú tepelnú dĺžku, čo zaručuje, že jednotka je nielen mimoriadne účinným výparníkom, ale aj vynikajúcim kondenzátorom pre reverzné tepelné čerpadlá.

Výhodou výmenníku AC65 je niekoľko jedinečných kľúčových vlastností. Prvou z nich je jedinečná, asymetrická dosková konštrukcia FlexFLowTM, vďaka ktorej je možné minimalizovať objem chladiva vo výparníku. Tým sa zmenšujú celkové náklady aplikácií, ktoré používajú syntetické chladivá. V prípadoch, keď sa používa propán – prírodné chladivo s nízkym GWP, s rastúcim trendom využitia – je táto vlastnosť ešte dôležitejšia, pretože množstvo propánu, ktoré je možné v jednej jednotke použiť, je prísne obmedzené.

Asymetrická konštrukcia okrem toho znižuje pokles tlaku na sekundárnej strane, vďaka čomu je možné použiť menšie čerpadlo s nižšou spotrebou elektrickej energie.

Druhou dôležitou vlastnosťou AC65 je distribučný systém DynaStaticTM.

DynaStaticTM je najmodernejší distribučný systém vyvinutý spoločnosťou Alfa Laval. Vďaka tejto technológii môže spoločnosť Alfa Laval prispôsobiť geometriu rozdeľovača presne podľa potrieb. Preto je možné prispôsobiť AC65 budúcim trendom a potrebám zákazníka, vrátane meniacich sa aplikačných požiadaviek, nových chladív alebo iných požiadaviek. V kombinácii s konštrukciou AC65 s vysokou tepelnou dĺžkou prispieva aj k vysokej účinnosti výparníka, pretože zmes plynu a kvapaliny vstupujúca do jednotky, sa v rozdeľuje rovnomerne pozdĺž dosiek.

Investícia do budúcnosti pre našich zákazníkov

„Výmenník tepla AC65 je možné prispôsobiť tak, aby spĺňal budúce trendy a potreby zákazníkov, vrátane meniacich sa aplikačných požiadaviek, nových chladív alebo iných požiadaviek. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam je AC65 pre našich zákazníkov skutočnou investíciou do budúcnosti,“ hovorí Fredrik Ekström, prezident divízie spájkovaných a tavne spájaných výmenníkov tepla.

„Výmenník tepla AC65 sa vyrába v novom závode spoločnosti Alfa Laval v San Bonifacio, ktorý zabezpečuje vysoké objemy produkcie a vysokú kvalitu produktov vďaka najnovšej generácii nástrojov a strojov v súlade so štandardmi Priemyslu 4.0,“ dodáva. „Závod v San Bonifacio má dvakrát väčší výrobný priestor ako jeho predchodca a disponuje špičkovým tepelným laboratóriom. Preto je možné bezpečne testovať všetky nové chladivá vrátane horľavých chladív, ako je propán.“

 

Viac informácií o sérii spájkovaných doskových výmenníkoch tepla AC nájdete na:

Spájkované doskové výmenníky tepla AC

 

AC65 vignette
.

brazed_family_preview640x360.jpg

Meďou spájkované výmenníky tepla predstavujú kompaktné, účinné a bezúdržbové riešenie pre vykurovanie, chladenie, odparovanie a kondenzáciu.

Riešenia spájkovaných doskových výmenníkov tepla



 

 

Súvisiace informácie: