2021-04-29 ProductNews

Získajte viac zo spracovávania rastlinných bielkovín

Ak prevádzkujete závod na výrobu rastlinných bielkovín alebo plánujete postaviť nový závod takého druhu, môžete profitovať z obnovy cenných rastlinných bielkovín, ktoré tvoria súčasť produkovaného odpadu. Teraz je správny čas na to, aby ste zvážili tieto príležitosti. Prognózy v rámci tohto odvetvia naznačujú, že trh s bielkovinami na rastlinnej báze bude do roku 2025 medziročne rásť približne o 6 % na celosvetovú úroveň 13,4 miliárd EUR (16,3 USD).

 

beans_plant-based_protein_640x360.jpg

Sója je tradične obľúbeným zdrojom vysokokvalitných potravinových bielkovín. V súčasnosti, keď populácia neustále rastie a urbanizácia sa zintenzívňuje, sa zameranie presúva zo sóje na iné potenciálne zdroje cenných rastlinných bielkovín.

Ak chcete dosiahnuť väčší podiel na rastúcom trhu s rastlinnými bielkovinami, venujte pozornosť spôsobu, ktorým spracovávate svoje súčasné a potenciálne nové plodiny olejnín a škrobu. Existujú ďalšie možnosti na extrahovanie vysokohodnotných bielkovín z nových surovín alebo generovaných odpadov, ktoré končia ako vedľajšie produkty s nízkou hodnotou. K takýmto zdrojom patrí napríklad kŕmna múčka.

Výsledky nedávnej štúdie poukázali, napríklad na to, že vedľajší produkt zo spracovania slnečnicových semien obsahoval až 32 % bielkovín, ktoré je možné spätne získať a využiť v potravinárskych výrobkoch určených na konzumáciu, nie len ako krmivo. Na druhej strane spektra sú nové suroviny na báze škrobu, napríklad žltý hrach s obsahom bielkovín približne 25 %. Tie sa môžu použiť nielen na výrobu potravinárskych bielkovín, ale aj na výrobu potravinárskeho škrobu a vlákniny.

Výrobcov rastlinných proteínov by mohlo zaujímať súčasné vedľajšie toky produktov na bielkovinovej báze, ako je napríklad srvátka. Tá obsahuje bielkoviny, cukry a vlákninu, ktoré je možné obnoviť a znovu použiť. Srvátka je napríklad vynikajúcim zdrojom laktózy, peptidov a glukózy.

 

Vegetable_milk_types_in_cups_640x360.jpg

 

Premena olejnín, ako sú sója, repka a slnečnica, a škrobových plodín vrátane hrachu, cíceru, konského bôbu, alebo fava a fazule mungo na vysokokvalitné potravinárske a kŕmne bielkoviny si vyžaduje určité know-how.

Využite výhody komplexných a energeticky efektívnych riešení pre systémy na spracovanie bielkovín na báze rastlín od spoločnosti Alfa Laval. Od extrakcie olejnatých semien a škrobových bielkovín cez separáciu a čistenie až po regeneráciu spracovateľskej vody a čistenie odpadových vôd – objavte správny a udržateľný prístup, ktorým uspokojíte rastúci celosvetový dopyt po náhradách mäsa.

Riešenia Alfa Laval boli navrhnuté s ohľadom na hygienu a zahŕňajú hygienické vybavenie a komponenty. Patria sem čerpadlá, ventily, potrubia a fitingy, ako aj dekantéry, vysokorýchlostné separátory, odparky a membránové moduly. Okrem toho môže byť každá linka vybavená presne prispôsobeným, plne automatickým a vysokoefektívnym systémom Cleaning-in-Place. Zjednodušene povedané, spoločnosť Alfa Laval ponúka všetko, čo potrebujete na to, aby ste čo najlepšie dosiahli úspech s využívaním svojich rastlinných bielkovinových surovín.

Tu sa dozviete, ako vám spoločnosť Alfa Laval môže pomôcť maximalizovať hodnotu z procesov spracovania rastlinných bielkovín a minimalizovať odpad.

 

Edible oil Soy beans 640x360

Široké portfólio riešení na spracovanie potravinárskych bielkovín

So zameraním na mokrý frakčný proces má spoločnosť Alfa Laval k dispozícii širokú ponuku systémov na spracovanie rastlinných bielkovín. Či už potrebujete spoľahlivé samostatné vybavenie na zabudovanie do vašich súčasných liniek alebo kompletné výrobné linky na mieru, spoločnosť Alfa Laval dodáva vybavenie a systémy na extrakciu, separáciu a koncentráciu bielkovín z olejnatých semien a škrobov vrátane:

  • prípravy kalu,
  • extrakcie, separácie a čistenia bielkovín,
  • pasterizačných systémov,
  • separácie a čistenia vlákniny a škrobu,
  • využitia vedľajších produktov,
  • čistenia odpadových vôd a recyklácie vody.

Chcete sa dozvedieť viac?

Beans.jpg

Úvod do spracovania rastlinných bielkovín | webinár

Záujem o rastlinné bielkovinové produkty rastie a na uspokojenie tohto dopytu je možné využiť rôzne suroviny. Na webinári prezentuje Joosep Masik, odborník na spracovanie rastlinného proteínu.

Viac informácií o webinári

 

vegetable protein processing_640x360.png

Často kladené otázky

Najčastejšie otázky týkajúce sa systémov na spracovanie rastlinných bielkovín a surovín.

Často kladené otázky

vegetable milk substitute_640x360.jpg

Výroba rastlinných nápojov

Rôzne zariadenia na spracovanie rastlinných nápojov pre všetky druhy surovín od sóje a ovsa až po mandle, ryžu a pod.

Viac informácií o výrobe rastlinných nápojov

Súvisiace informácie: