Systémy na výrobu margarínu
Hľadáte pre svoj podnik s jedlým olejom možnosti investovania do nadväzujúcich činností? Získajte nové príjmy ďalšou rafináciou jedlých olejov na nízkotučné nátierky alebo stolové, tekuté, tortové a krémové margaríny a margaríny na lístkové cesto. Na dosiahnutie najvyššej kvality a výťažnosti produktov zo žltého tuku optimalizujte svoje procesy výroby jedlých olejov pomocou hygienických, vysoko automatizovaných modulárnych systémov na výrobu margarínu od spoločnosti Alfa Laval.
Flexibilná, vysoko efektívna výrobná linka na produkciu vysokokvalitných margarínov a nátierok
- Modulárne zariadenie, ktoré sa ľahko prispôsobí kapacitným požiadavkám
- Plne automatické, nákladovo efektívne spracovateľské systémy montované do saňovej konštrukcie
- Osvedčený, hygienický produkt
- Najvyššia kvalita produktu, optimalizovaná výťažnosť
- Jediné kontaktné miesto pre všetky procesy výroby margarínu
Riešenie výziev pri výrobe margarínu si vyžaduje komplexný prístup – od získavania tukov a separácie triglyceridov v tukoch a olejoch cez prípravu olejov, vody a emulgátorov až po riadenie teploty topenia, pasterizáciu a kryštalizáciu. Dosiahnutie správnej zmesi tuhej a tekutej hmoty pre hladký a stabilný produkt so žltým tukom si vyžaduje široké pochopenie toho, ako dosiahnuť konečné vlastnosti hotového produktu pri zachovaní chuti, pocitu v ústach a výživovej kvality. Spoločnosť Alfa Laval vám môže pomôcť.
Dokumenty
Katalógové listy produktov
Opis procesu výroby margarínu
Proces výroby margarínu pozostáva z piatich častí: olejová fáza s prípravou emulgátora, vodná fáza, príprava emulzie, pasterizácia a kryštalizácia. Prebytočná produkcia sa vracia prostredníctvom kontinuálnej prepracovacej jednotky do emulznej nádrže.
Olejová fáza a príprava emulgátora pri výrobe margarínu
Čerpadlo prečerpáva olej, tuk alebo zmiešaný olej z akumulačných zásobníkov cez filter do systému váženia. Na dosiahnutie správnej hmotnosti oleja sa tento zásobník inštaluje nad snímače zaťaženia. Zmesový olej sa mieša podľa receptúry.
Príprava emulgátora sa vykonáva zmiešaním oleja s emulgátorom. Keď olej dosiahne teplotu približne 70 °C, do nádrže na emulgátory sa ručne pridajú emulgátory, ako sú lecitín, monoglyceridy a diglyceridy, zvyčajne v práškovej forme. Môžu sa pridať aj ďalšie zložky rozpustné v oleji, ako sú farbivá a arómy.
Vodná fáza pri výrobe margarínu
Na výrobu vodnej fázy sa dodávajú izolované nádrže. Prietokomer dávkuje vodu do nádrže, kde sa ohrieva na teplotu nad 45 °C. Suché zložky, ako je soľ, kyselina citrónová, hydrokoloidy alebo sušené odstredené mlieko, sa môžu pridávať do nádrže pomocou špeciálneho vybavenia, napríklad lievikového mixéra prášku.
Príprava emulzie pri výrobe margarínu
Emulzia sa pripraví dávkovaním olejov a tukov so zmesou emulgátorov a vodnej fázy v uvedenom poradí. Miešanie olejovej a vodnej fázy prebieha v emulznej nádrži. Tu sa môžu ručne pridávať ďalšie zložky, ako napríklad chuť, vôňa a farbivo. Čerpadlo prečerpáva vzniknutú emulziu do napájacej nádrže.
V tejto fáze procesu sa môže použiť špeciálne vybavenie, napríklad vysokošmykový mixér, aby bola emulzia veľmi jemná, tesná a priľnavá a aby sa zabezpečil dobrý kontakt medzi olejovou a vodnou fázou. Výsledná jemná emulzia vytvorí vysokokvalitný margarín, ktorý vykazuje dobrú plasticitu, konzistenciu a štruktúru.
Čerpadlo potom posiela emulziu do pasterizačného priestoru.
Pasterizácia pri výrobe margarínu
Inline pasterizáciu zabezpečuje pasterizačná jednotka namontovaná na saňovej konštrukcii. Čerpadlo prenáša emulziu cez drôtený sieťkový filter do doskového výmenníka tepla na pasterizáciu. Ďalšie čerpadlo uľahčuje cirkuláciu horúcej vody cez doskový výmenník tepla. Pasterizácia prebieha pri teplotách od 80 °C do 85 °C. Proces trvá niekoľko sekúnd. Zahrievanie emulzie brzdí rast baktérií a iných mikroorganizmov a zlepšuje stabilitu emulzie. Emulzia zvyčajne opúšťa pasterizátor pri teplote 45 °C až 50 °C.
Kryštalizácia pri výrobe margarínu
Vysokotlakové čerpadlo prenáša emulziu do vysokotlakového výmenníka tepla so stieraným povrchom (SSHE), ktorý je nakonfigurovaný podľa prietoku a receptúry. Môže mať rôzne chladiace rúrky rôznych veľkostí a rôznych chladiacich povrchov. Každý valec má nezávislý chladiaci systém, do ktorého sa priamo vstrekuje chladivo (zvyčajne čpavok R717). Jednotlivé valce navzájom spájajú produktové rúrky. Správne chladenie zabezpečujú snímače teploty na každom výstupe. Maximálny tlak je 120 barov.
V závislosti od receptúry a použitia môže byť potrebné, aby emulzia pred balením prešla jednou alebo viacerými kolíkovými spracovateľskými jednotkami. Kolíkové spracovateľské jednotky zabezpečujú správnu plasticitu, konzistenciu a štruktúru produktu. V prípade potreby môže spoločnosť Alfa Laval dodať odkladaciu trubicu. Väčšina dodávateľov baliacich strojov ju však poskytuje.
Kontinuálna prepracovacia jednotka
Kontinuálna prepracovacia jednotka je určená na opätovné roztavenie všetkého prebytočného produktu, ktorý prešiel baliacim strojom, na opätovné spracovanie. Zároveň udržiava baliaci stroj bez nežiaduceho protitlaku. Tento kompletný systém sa skladá z doskového výmenníka tepla, čerpadla temperovanej recirkulujúcej vody a ohrievača vody.
Jedinečné partnerstvo
Spoločnosť Alfa Laval nadviazala partnerstvo so spoločnosťou RONO, špecialistom na technológie procesných riešení pre potravinársky priemysel, aby mohla dodávať komplexné, na mieru šité systémy na spracovanie margarínu, ktoré možno plne integrovať do vášho závodu. Naše ponuky riešení sa navzájom dopĺňajú. Navrhneme a dodáme vám časti predchádzajúcej rafinácie a úpravy tukov alebo vysoko flexibilné, multifunkčné riešenia. Môžete sa spoľahnúť na riešenia individuálne prispôsobené vašim špecifikáciám a požadovanému konečnému produktu. Spoločnosti Alfa Laval a RONO vám prostredníctvom spoločného globálneho zastúpenia prinášajú to najlepšie v oblasti návrhu, inžinierstva, servisu a podpory pre zariadenia na výrobu margarínu.
Optimalizácia procesu jedlého oleja
Rafinácia surového oleja na jedlý olej si vyžaduje hlboké znalosti procesov – od odstraňovania glejovitých látok, neutralizácie a odparafínovania až po bielenie, dezodorizáciu a znižovanie obsahu GE a 3-MCPD.
Služby
Globálne služby a podpora
Naším hlavným záujmom je udržiavať vaše linky na výrobu margarínu v prevádzke. Využite možnosti svojho závodu na maximum s podporou odborníkov spoločnosti Alfa Laval. Môžete sa spoľahnúť, že splníme vaše požiadavky na služby – od školenia vašich zamestnancov a zdieľania našich znalostí až po vykonávanie skúšok a testov na mieste v pilotnom závode. V spolupráci so spoločnosťou RONO ponúka Alfa Laval rozsiahlu globálnu servisnú sieť, ktorá sa rozprestiera vo viac ako 100 krajinách a poskytuje miestne zastúpenie vo vašej blízkosti, aby optimalizovala vaše procesy a maximalizovala kvalitu, účinnosť a výťažnosť.
Všetko, čo potrebujete na výrobu vynikajúcich margarínov a nátierok
Chcete postaviť nový spracovateľský závod alebo rozšíriť výrobu? Optimalizujte svoj závod na výrobu margarínu so spoločnosťou Alfa Laval. Vďaka svojim rozsiahlym znalostiam a komplexnému portfóliu riešení a zariadení má spoločnosť Alfa Laval globálny dosah a miestne zastúpenie, aby splnila vaše potreby.
Možno vás tiež bude zaujímať…
Webinár pre priemysel jedlého oleja
Naši odborníci sa podelia o znalosti týkajúce sa optimalizácie procesov rafinácie jedlých olejov, odstraňovania nečistôt a prchavých zložiek v záujme lepšej kvality, bezpečnosti a výťažnosti produktov.