2021-02-16 ProductNews

4 dôvody, prečo priemyselné spracovanie hmyzu prosperuje

Dokáže spracovanie hmyzu vyriešiť nedostatok bielkovín? Zistite viac.

 

1. Nárast populácie

A_lot_of_food_at_the_party.jpg

Do roku 2050 sa celosvetová populácia zvýši zo 7,7 miliardy na takmer 10 miliárd obyvateľov. Nárast o 2,3 miliardy ľudí znamená zvýšenie dopytu po bielkovinách o 50 %, čo predstavuje viac ako 256 miliónov ton ročne. Poľnohospodársky využiteľná pôda, ktorá je potrebná na výrobu tradičného mäsa a rastlinných bielkovín, je obmedzená. Potrebujeme zásadnú zmenu v našich potravinárskych dodávateľských reťazcoch na vyplnenie bielkovinovej medzery. Hmyz sa považuje za jedno z riešení.

 

2. Redukcia odpadu

food-waste-equipment-nova-scotia-Beyond-Food-640x360.jpg

Hmyz nielenže poskytuje udržateľný zdroj bielkovín, ale zároveň pomáha riešiť výzvy spojené s likvidáciou organického odpadu.

V súčasnosti sú naším hlavným zdrojom potravy vypestované plodiny a hospodárske zvieratá. Po spracovaní, predaji a konzumácii ostane ohromných 1,3 miliardy ton organického odpadu. Väčšina tohto odpadu už nemá žiadnu inú hodnotu a je stratou. Odpad však dokáže poskytnúť hodnotu ako potrava pre hmyz hmyzích farmách. Pri správnom dávkovaní poskytuje dokonalú potravu na podporu rastu hmyzu. Odchovaná larva sa môže spracovať na cenné bielkoviny a lipidy. Tými sa môžu kŕmiť chované zvieratá. Zvyšky z odchovu hmyzu sa dajú využiť ako hnojivá pre pestované plodiny, ktoré konzumujeme. Inými slovami, odchov hmyzu prispieva k cirkulujúcemu hospodárstvu premenou potravinového odpadu na zdroj bielkovín pre krmivá a hnojivá pre plodiny.

 

3. Prirodzená strava

Poultry-mechanically deboned meat processing_640x360.jpg

Využitie hmyzu na riešenie celosvetových problémov s bielkovinami a odpadom naberá na význame, keď si uvedomíme, že hmyz už predstavuje prírodnú stravu pre mnohé živočíchy a je atraktívnou potravou pre odchov rýb, hydinu a domáce zvieratá.

 

4. Efektívna výroba

insects_on_a_plate_640x360.jpg

Hmyz je možné produkovať lokálne a nevyžaduje tak veľa priestoru na kultiváciu ako iné zdroje bielkovín, napríklad dobytok. Pozrime sa, napríklad, na muchu Hermetia illucens (čierny vojak). Možnosti jej kŕmenia v larvovom štádiu sú mimoriadne flexibilné. Larva dokáže premeniť širokú paletu surovín. Má veľmi rýchly cyklus rastu, čo prospieva efektívnej výrobe. Jej akumulácia živín je vysoká, poskytuje bohaté zdroje bielkovín, lipidov a minerálov. Larvíám sa darí v prostrediach s vysokou hustotou, vďaka čomu je vhodná na masový odchov. A navyše, produkcia hmyzu má v porovnaní s inými zdrojmi bielkovín len obmedzený dopad na životné prostredie.

 

Technológie Alfa Laval na spracovanie hmyzu

 

insects on a plate 640x360

Ako úspešne podnikať s hmyzom?

  • Aké sú možnosti surovín?
  • Ktorý hmyz je vhodný na odchov?
  • Aký druh produktov je možné vyrábať?
  • Aký typ procesu si vybrať?

Tieto otázky sú zásadné pre úspešné podnikanie v odvetví na spracovania hmyzu.

 

Strategické partnerstvo

Spoločnosti Alfa Laval a Bühler Insect Technology Solutions poskytujú technológie pre chov hmyzu na organických zvyškoch a ich spracovanie na bielkovinovú stravu s vyváženými profilmi aminokyselín a hmyzové lipidy, ktoré sú bohatým zdrojom kyseliny laurovej.

Spoločne ponúkame spracovateľské riešenia pre každý krok výroby – od prípravy prísunu a odchovu až po spracovanie, sušenie a balenie.

Spoločne poskytujeme široké spektrum riešení:

  • vykonávame štúdie realizovateľnosti na určenie potrieb
  • navrhujeme a dodávame špeciálne prevádzkové jednotky, napríklad na extrakciu bielkovín a lipidov,
  • poskytujeme kompletné spracovateľské linky na spracovanie hmyzu,
  • prípadne poskytujeme kompletné spracovateľské závody vrátane prípravy kŕmnych surovín, odchovu hmyzu a spracovania.

Súvisiace informácie: