2024-08-14 ProductNews

Maximálne zúžitkovanie vedľajších tokov vo výrobe živočíšnych potravín vo Francúzsku

Silný dôraz na znižovanie strát a odpadu v spracovaní potravín vo Francúzsku je hnacou silou rozvoja v udržateľnosti potravín, keď sa hlavní hráči v tomto odvetví snažia optimalizovať procesy a maximalizovať výnosy získavaním hodnotných potravinárskych zložiek z vedľajších živočíšnych produktov.

Jeden zo zákazníkov spoločnosti Alfa Laval, ktorý sa nachádza v srdci francúzskej poľnohospodárskej krajiny, sa špecializuje na výrobu vysokokvalitných jedlých tukov z vedľajších produktov spracovania bravčového a kačacieho mäsa. Tento podnik so 130-ročnou históriou, 90 zamestnancami a ročnou produkciou 25 000 ton balených výrobkov ponúka jeden z najväčších sortimentov jedlých tukov v Európe.

Podnik vykonáva zber surovín od poľnohospodárov, z bitúnkov a rozrábkarní a spracováva živočíšne tuky na ľudskú spotrebu mokrým procesom.

Na zabezpečenie čo najvyššej kvality a nutričnej hodnoty optimalizáciou a sústavným zlepšovaním procesov nadviazali dlhoročné odborné partnerstvo so spoločnosťou Alfa Laval France, konkrétne prostredníctvom pána Oliviera de la Chapelle, manažéra pre trh s proteínmi a jedlými olejmi, a jeho kolegov z útvaru odbytu spoločnosti.

Technická odbornosť a znalosti procesov, ktoré preukázal tím spoločnosti Alfa Laval, boli kľúčovými vstupmi pri rozhodovaní tohto podniku o modernizácii linky na spracovanie za mokra, ktorá spracováva štyri rôzne druhy surovín – bravčové mäso s vysokým obsahom kolagénu, bravčové mäso s vysokým obsahom tuku, kačacie mäso s vysokým obsahom tuku a kačacie mäso s nízkym obsahom tuku, inštaláciou 3-fázového dekantéra SANX.

„Zadaním bolo prevádzkovať dekantér pre všetky produkty bez zmeny polohy napájacích prívodov a získavať čistú procesnú kvapalinu bez tuku a suspendovaných pevných látok,“ vysvetľuje Olivier. „Naša konštrukcia dekantéra umožňuje veľmi dobrý výkon bez zmeny polohy výstupov kvapaliny, čo zákazníkovi umožňuje jednoduchú zmenu medzi štyrmi rôznymi druhmi používaných surovín. Výsledky prekonali očakávania zákazníka v kritériách kvality i množstva.“

manek-singh-DpMzZFt18r0-unsplash.jpg

Podnik má za sebou dlhodobú tradíciu premeny vedľajších produktov na hodnotný produkt a riadi sa maximom, že tuk je v zásade dobrá vec a zároveň kľúčová zložka vo zvýrazňovaní chuti rôznych potravín a pokrmov. Spoločnosť Alfa Laval si toto heslo osvojila a skúmala, ako môže podnik ďalej zhodnocovať vedľajšie produkty s najlepším výkonom svojich zariadení a s čo najefektívnejším využívaním vody a energií na výrobu produktu s pridanou hodnotou, ktorý je veľmi žiadaný vo všetkých odvetviach potravinárskeho priemyslu a tiež v reštauráciách. Konečným cieľom bolo zakotviť pozíciu podniku ako proponenta udržateľnejšej výroby potravín,“ hovorí Olivier.  

Tím spoločnosti Alfa Laval uplatnil vo svojom úsilí multifunkčný prístup zameraný na zákazníka a dôsledné skúmanie, ako môže vybavenie zlepšiť výkonnosť procesov zákazníka, optimalizovať jeho výnosy a podporiť jeho činnosti pri súčasnom zvyšovaní efektívnosti a udržateľnosti.

„V spoločnosti Alfa Laval sme si vedomí, že nemôžete byť len predajcom. Musíte dôkladne porozumieť procesom zákazníka a byť odborným partnerom vo veciach procesnej technológie,“ uzatvára Olivier. „Úspech sa dostaví vtedy, keď zákazník dôveruje vašim znalostiam a odbornosti, keď vidí, že plne rozumiete problémom, ktorým čelí, a tomu, čo chce dosiahnuť. Dokážeme im pomôcť naplniť i prekonať ich očakávania – potom je to výhra pre spoločnosť Alfa Laval aj pre našich zákazníkov.“

 

Štítky

All
MicrosoftTeams-image (27)

Zhodnocovanie

Upcycling

Podnik zhodnocuje vedľajšie produkty z mäsa a vyrába produkt s pridanou hodnotou v podobe 25 000 ton tukov ročne, ktoré sa používajú ako prísada vo výrobe rôznych druhov potravín.

Uvedené technológie