2023-10-12 ProductNews

Alhop alebo chmelenie za studena efektívne

V posledných rokoch sa chmelenie za studena stalo veľmi dôležitou témou. Americké pivovary ho povýšili na nezameniteľnú fázu výroby vrchne kvaseného piva a jeho komerčný úspech neunikol pozornosti pivovarov v iných častiach sveta. Jedným z kľúčov k úspechu bola maximálna efektívnosť technologických procesov. Pri chmelení za studena ju zaručuje zariadenie známe ako HopGun. V Českej republike ho teraz možno zakúpiť ako Alhop od spoločnosti Alfa Laval. Podľa komplexnej štúdie prestížneho berlínskeho inštitútu VLB dokáže tento systém dynamického chmelenia nielen držať krok s renomovaným HopGunom, ale v niektorých parametroch ho aj prekonať.

Prečo by mali pivovary investovať do Alhopu?

Vďaka vysokej extrahovateľnosti znížia spotrebu chmeľu, získajú z peliet viac látok a tiež sa vyhnú okysličovaniu v tejto fáze výroby piva. Predovšetkým sa im otvorí široká škála možností, ako ponúknuť spotrebiteľom pivo s výraznejšou, čistou arómou pochádzajúcou z chmeľu. Je na pivovarníkovi, aby určil pomer gramov peliet k litrom piva. Výhody systému Alhop môžu využívať už stredne veľké pivovary. Zariadenie je možné zakúpiť ako samostatnú jednotku malých rozmerov, ktorá sa pripevní k tanku. Nezaberá žiadny priestor a jeho obsluha je veľmi jednoduchá. Alhop je k dispozícii v niekoľkých veľkostiach a na jednu várku

Možno použiť až 120 kg peliet a v závislosti od typu piva môže byť množstvo chmeľu až 250 g/hl. Veľké CKT s objemom až 3 000 hl sa môžu chmeliť v niekoľkých cykloch. Optimálny čas pre každý proces nastavuje používateľ. Alhop možno použiť na chmelenie za studena vrchne a spodne kvasených pív vrátane nealkoholických pív.

two_men_drinking_beer_tasting640_360.jpg

Štyri fázy chmelenia za studena

Pivo sa dynamicky chmeľuje prietokom v okruhu cez Alhop.
Samotný proces chmelenia za studena pozostáva zo štyroch fáz. V prvej fáze sa pelety nasypú do extrakčnej nádoby a vyfúknu sa pomocou CO2. Druhá fáza zahŕňa plnenie studeného piva z nádoby s CO2, ktoré sa vtláča do vyfukovacej nádoby. Treťou fázou je samotná cirkulácia studeného chmeľu, keď pivo prichádza do kontaktu s chmeľom. Ide najmä o zvýšenie podielu éterických olejov. Počas štvrtej fázy sa filtračná sviečka používa na oddelenie pevných častí vylúhovaného chmeľu od piva a ich vytlačenie späť do tanku pomocou CO2.

Aktívna extrakcia

Jednoduché vloženie dávky chmeľových hlávok alebo peliet do tanku prináša v porovnaní s dynamickým chmelením niekoľko nevýhod. Musíte použiť viac chmeľu, ale získate menej látok, ktoré dodávajú pivu požadovanú arómu. Naproti tomu pri dynamickom chmelení sa pelety, samozrejme, oveľa lepšie rozpúšťajú, ale ich pevné časti nezostávajú v pive a miešanie piva s chmeľom je vďaka dynamike efektívnejšie a rýchlejšie. V konečnom dôsledku to znamená aj menšie straty piva a, čo je veľmi dôležité, nedochádza k veľmi nežiaducemu okysličovaniu nápoja pri manipulácii s chmeľom počas vkladania a vyberania. Celý proces je možné riadiť automaticky alebo manuálne podľa potreby.

Více o systému Alhop

 

Štítky

All

Súvisiace informácie: