2022-09-06 ProductNews

Výroba nealkoholického piva - nové technológie a veľké príležitosti

Chute sa menia - je potrebný nový spôsob myslenia

Svet si už 30 rokov vychutnáva chuť nealkoholického alebo nízkoalkoholického piva. Kvalitné nealkoholické pivá však nedávno získali širšie spotrebiteľské uznanie a slávia úspech. Preto sa vo veľkom rozbieha dealkoholizácia piva - odstraňovanie alkoholu zo špeciálnych finálnych receptúr piva pod 0,05 % ABV.

Na uspokojenie rastúceho dopytu po nealkoholickom pive musia tradičné pivovary prispôsobiť svoju technológiu - bez toho, aby to ovplyvnilo chuť, vôňu alebo pocit v ústach. To si vyžaduje hlboké pochopenie používaných procesov, zariadení a systémov a ich optimalizáciu s cieľom využiť príležitosti, ktoré ponúka nealkoholické pivo.

Neobracajte sa chrbtom k nealkoholickému pivu. Získajte potrebné know-how a technickú podporu od spoločnosti Alfa Laval. Potom sa môžete tešiť z vyšších ziskov, nižších daní a nových príjmov z alkoholu, ktoré zvyšujú hodnotu vášho pivovaru.

Tri spôsoby, ako z piva odstrániť alkohol

Toto sa nedá nijako obísť. Pri varení piva bez alkoholu sa treba zamerať na všetko od rmutovania a varenia mladiny až po zloženie chmeľu a kvasenie, pri ktorom vzniká etanol. Aký je však najlepší spôsob odstránenia alkoholu z piva? Použitím vhodnej technológie odstraňovania alebo filtrácie. Získate alkoholový koncentrát, ale jeho sila sa môže líšiť. Na oddelenie alkoholu (etanolového kondenzátu) môžete použiť jednu z týchto troch metód bez toho, aby ste museli do technologických liniek pivovaru inštalovať zóny odolné proti výbuchu (ATEX):

1. Riedenie a vylievanie

Na zriedenie koncentrátu s obsahom alkoholu približne 18-35 % môžete použiť tesniacu vodu z vývev v závislosti od obsahu alkoholu v pive. Tento spôsob riedenia etanolu zabezpečuje, že teplota kvapaliny je vždy pod bodom vzplanutia, a preto nevyžaduje zónu ATEX. Zriedený etanol sa potom môže vypustiť alebo zozbierať, čo je bežná prax, ak preň nemáte iné využitie.

2. Zvyšovanie obsahu alkoholu v pivných výrobkoch

Vyrábajte nové, vysokohodnotné pivá pridaním číreho neutrálneho alkoholového kondenzátu (18-35 %) ako prísady. Zvýšenie podielu alkoholu v existujúcom sortimente výrobkov prináša pridanú hodnotu, otvára nové zdroje príjmov a zároveň zlepšuje chuť piva.

3. Vytváranie nových nápojov

Ďalšia možnosť: použitie tohto číreho neutrálneho alkoholového kondenzátu ako prísady do nových výrobkov, ako sú hotové koktaily, ochutené nápoje na báze piva a dokonca nové hybridné výrobky, ako sú pivné koktaily s vodkou alebo alkoholom na báze jačmeňa. Pridaný alkohol zvýrazňuje chuť.

Do akej miery môžeme znížiť obsah alkoholu v pive?

Zníženie obsahu alkoholu zo 4,5 % na 0,5 až 0,0 si vyžaduje značné know-how. Najmä ak chcete zachovať všetky zmyslové vlastnosti, ktoré ľudia od dobrého piva očakávajú (vôňa, chuť, rez atď.). Ak chcete prejsť od vysokého k nízkemu obsahu alkoholu, potrebujete partnera, ktorý vie, ako spravovať kultúry kvasiniek, ako rôzne druhy sladu a techniky kvasenia ovplyvňujú vaše pivo a ako najlepšie upraviť chuť a vôňu po odstránení alkoholu. Vďaka rozsiahlym skúsenostiam v oblasti varenia piva, výrobným procesom, technológiám a marketingovým zručnostiam je pre vás Alfa Laval tým správnym partnerom.   

Štítky

All
0.0 beer

Vyrábajte nealkoholické pivo so skvelou chuťou

Je to jednoduché—s dealkoholizačným modulom Alfa Laval. Tento špeciálne navrhnutý multifunkčný modul kombinuje osvedčené technológie - od odplyňovania piva a výroby potravinárskej pary až po vákuové stripovanie a kondenzáciu alkoholu - na spoľahlivé a hospodárne odstraňovanie alkoholu z piva. Stačí do vašich systémov začleniť túto jednopriechodovú kolónu na stripovanie pri nízkych teplotách a tlakoch. Nič zložité. Len nealkoholické pivo so skvelou chuťou.

Okrem toho objavíte nové spôsoby, ako čo najlepšie využiť etanol odstránený z piva - napríklad jeho miešanie pri výrobe inovatívnych alkoholických hybridov.

Súvisiace informácie: