2021-09-16 ProductNews

Výmenníky tepla Alfa Laval pomáhajú zvyšovať kapacitu v biorafinérii

Spoločnosť SunPine AB zvýšila kapacitu a znížila nároky na údržbu vo svojej biorafinérii v švédskom meste Piteå inštaláciou zariadenia Alfa Laval Compabloc a špirálových výmenníkov tepla. Úzka spolupráca medzi tímami spoločností SunPine a Alfa Laval bola dôležitou súčasťou úspešnej realizácie projektu.

Výrazný dopyt po biologickom palive a chemikáliách

SunPine patrí medzi celosvetových lídrov v oblasti výroby biopalív z dreva. Spoločnosť spracúva surový talový olej, ktorý je vedľajším produktom v odvetví zameranom na spracovanie buničiny a výrobu papiera, a vyrába z neho palivá a základné chemikálie.

Hlavným produktom spoločnosti SunPine je talová nafta. Je to kľúčová zložka pri výrobe produktu Evolution Diesel, teda ekologickej nafty, ktorá sa predáva vo Švédsku a v Nórsku. Ročne sa vyrobí celkovo 100 miliónov litrov talovej nafty, čo umožňuje znížiť emisie CO2 o 250 000 ton ročne. Na uspokojenie rastúceho dopytu spoločnosť SunPine investuje do rozšírenia kapacity a v súčasnosti buduje druhý závod, ktorý zvýši celkovú produkciu spoločnosti o 50 %.

Prosperujúca výroba nafty

Spoločnosť SunPine sa v roku 2018 rozhodla, že zvýši svoju výrobu nafty, aby uspokojila rastúci dopyt na trhu. Rozšírenie si vyžiadalo zvýšené vykurovanie na určitých miestach.

Spoločnosť sa musela popasovať s rôznymi výzvami. Použité médium je veľmi lepkavá a viskózna látka, ktorá rýchlo upcháva výmenníky tepla, ktoré nie sú navrhnuté na manipuláciu s náročným médiom. K požiadavkám patrili aj nízke tlakové straty. Okrem toho museli výmenníky tepla zapadnúť do obmedzeného priestoru, ktorý je v závode k dispozícii, ale predovšetkým bola nevyhnutná vysoká účinnosť prenosu tepla, aby sa splnili vysoké požiadavky.

Vysoký výkon a nenáročná údržba

Riešenie pozostávalo zo zariadenia Alfa Laval Compabloc a špirálových výmenníkov tepla. Špirálové výmenníky tepla sú navrhnuté na manipuláciu s viskóznymi, usadzujúcimi sa médiami a ich jednokanálová konštrukcia prináša samočistiaci efekt.

Jednotky boli nainštalované a uvedené do prevádzky v roku 2019. Tím spoločnosti SunPine je s výsledkom veľmi spokojný, v neposlednom rade aj s dlhými cyklami čistenia, ktoré dosahujú aj niekoľko mesiacov.

 

S našou spoluprácou so spoločnosťou Alfa Laval sme nadmieru spokojní. Po tomto projekte naďalej s Alfa Laval spolupracujeme na riešeniach pre náš nový závod na výrobu talovej nafty. Ukazuje sa, že úzka kooperácia prináša veľmi dobré výsledky v zmysle procesného výkonu aj realizácie projektu.

Andreas Bäckström, výrobný technik spoločnosti SunPine AB

SHE Type1 640x360

Špirálové výmenníky tepla Alfa Laval sú navrhnuté na riešenie tých najnáročnejších požiadaviek v oblasti výmeny tepla, ako je časté znečistenie špinavými médiami alebo obmedzenia v podobe tlakovej straty alebo priestoru.

Viac informácií o špirálových výmenníkoch tepla

Výhody

  • Vysoká účinnosť prenosu tepla a kompaktnosť.
  • Dlhé cykly čistenia aj napriek náročnému médiu.
  • Nízka tlaková strata.
    .

        

Alfa Laval Compabloc heat exchangerKompaktný, plne zváraný výmenník tepla Compabloc je navrhnutý na prevádzku so širokým spektrom agresívnych médií pri vysokých teplotách a tlakoch. 

Viac informácií o produkte Compabloc

Súvisiace informácie: