2020-11-04 ProductNews

Prečo sa z odpadovej vody stáva cenný zdroj

Keďže na celom svete je nedostatok vody, možnosť premeniť odpadovú vodu na čistú a opätovne použiteľnú vodu má obrovský potenciál. Na tento účel je membránové riešenie spoločnosti Alfa Laval účinné aj trvalo udržateľné.

OD KALIFORNSKÝCH vinárstiev až po lyžiarske svahy južného Poľska – odpadová voda sa všade stáva cenným zdrojom v čase, keď je prístup k vode čoraz viac ohrozený.

Na výrobu jednej fľaše kalifornského vína sa spotrebuje takmer päť litrov vody – a v tom ani nie je započítaná voda použitá pri pestovaní hrozna. Keď teda od konca roku 2011 do roku 2014 tento štát postihlo najhoršie sucho za viac ako 1 000 rokov, miestne samosprávy sa prirodzene obrátili aj na vinárov. Chceli vyriešiť problém, ktorý mnohí považovali za blížiacu sa katastrofu.

V jednom z mnohých vinárstiev na okraji mesta Paso Robles dnes všetka voda používaná pri mletí, kvasení a plnení do fliaš prechádza cez membránový bioreaktor (MBR), pričom odpad potom slúži na zavlažovanie trávy a stromov v blízkosti zariadenia.

Spracovanie a opätovné použitie

Impulz prišiel od miestnej samosprávy Paso Robles, ktorá tamojším vinárom zakázala posielať odpadové vody do čistiarne komunálnych odpadových vôd. Tá totiž nie je určená na čistenie vody s takou veľkou biologickou záťažou, ktorú predstavujú hroznové šupky a šťava.

Takmer všetky väčšie vinárstva v Paso Robles teraz majú nainštalované systémy MBR. Podľa Nicka Gurieffa, riaditeľa pre rozvoj podniku v oblasti globálneho predaja v spoločnosti Alfa Laval, sa tým zvýšila odolnosť tejto oblasti voči budúcim suchám. „Nejde len o zavlažovanie, je to tiež nepriamy spôsob dopĺňania kolektorov podzemnej vody,“ vysvetľuje. „Vodu potom môžu použiť znova na polievanie plodín.“

SUCHO JE PRAVDEPODOBNE najväčšou hrozbou spôsobenou zmenou klímy. Podľa správy OSN vydanej v minulom roku žije už teraz takmer 500 miliónov ľudí v oblastiach, kde spotreba vody dvojnásobne prevyšuje miestne obnoviteľné vodné zdroje.

Aj v bohatých krajinách je však nedostatok vody čoraz väčším problémom, čo vedie k nárastu dopytu po čistiacich systémoch MBR.

 

„Vzhľadom na zmenu klímy a meniace sa režimy zrážok vznikajú veľké nároky na vodné zdroje. Výrazne sa tak zvýši dopyt po opätovnom používaní vody všade, kde je to možné,“ predpovedá Gurieff. „Len čo si vodu začneme vážiť viac, uvidíme väčší tlak na investovanie do MBR.“
Nick Gurieff, riaditeľ pre rozvoj podniku v oblasti globálneho predaja v spoločnosti Alfa Laval.

 

nick_gurieff_200x255.jpg

 

V LYŽIARSKOM STREDISKU v južnom Poľsku sa na čistenie odpadovej a špinavej vody používajú rovnaké membrány spoločnosti Alfa Laval ako v Kalifornii. Po odstránení tuhých a iných biologických látok membránový separátor vyčistí vodu, ktorá sa potom použije na výrobu umelého snehu v zime a na zavlažovanie trávnatých svahov v lete.

Dvojaký úžitok

Systém prináša dvojaký úžitok: zabraňuje vypúšťaniu nespracovanej odpadovej vody do miestnych vodných tokov (ako to bolo v minulosti) a zároveň znižuje nároky na miestne vodné zdroje. A keďže ide o uzavretý systém bez zápachu a hluku, pracuje neďaleko hostí strediska, ktorí o ňom vôbec nevedia. Existuje mnoho ďalších príkladov podobných systémov po celom svete, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane životného prostredia.

Vráťme sa však do USA. Odpadová voda zo súkromného sídliska spracovaná cez MBR sa predáva do neďalekého country klubu, kde sa používa na zavlažovanie greenov na golfovom ihrisku. Tým sa čiastočne znížia náklady na údržbu.

„Voda v sebe nemá žiadne živiny,“ vysvetľuje Gurieff. „Keby ju vzali z neďalekého potoka, ktorý obsahuje dusík a fosfor, na vodných plochách by mali vodné kvety.“
Nick Gurieff, riaditeľ pre rozvoj podniku v oblasti globálneho predaja v spoločnosti Alfa Laval.

Vodu upravenú pomocou MBR je tiež vhodné použiť ako chladivo v priemyselných procesoch, pretože filtráciou sa odstránia všetky biologické látky a soli, čím sa znižuje riziko tvorby vodného kameňa a biologického povlaku. V Brisbane v Austrálii sa čistená domáca odpadová voda používa v chladiacich vežiach miestnej elektrárne. V Indii výrobca chemikálií Galaxy Surfactants už posiela vodu upravenú systémom MBR spoločnosti Alfa Laval do okolitých dedín a teraz ju plánuje využiť vo svojich chladiacich vežiach.

Pri priemyselnom využití nedochádza k tomu, čo Gurieff nazýva „znechutenie“. Mnohí z jeho zákazníkov používajúcich MBR nechcú, aby verejnosť vedela, že opätovne využívajú recyklovanú odpadovú vodu. „Každý je tým znechutený,“ vysvetľuje. „Musíme to však prekonať lepším vzdelávaním a poznatkami o tom, aké bezpečné sú tieto technológie.“

Čistejšia než čistá

VODA VYCHÁDZAJÚCA zo systému MBR je čistejšia než tá, ktorú nájdete vo väčšine riek. „Je dokonale vyčistená od všetkých baktérií a patogénov,“ zdôrazňuje Gurieff.

Verí, že ak by viac podnikov malo dosť odvahy a aktívne by propagovali svoje využívanie recyklovanej vody, zákazníci by to začali vnímať ako „krok vpred do budúcnosti, nie ako špinavé tajomstvo“.

Odpadová voda z MBR (najmä ďalej čistená reverznou osmózou, ktorá predstavuje najvyššiu úroveň filtrácie) sa môže použiť na umývanie ovocia alebo dokonca na pitie, ako je to už mnoho rokov v Singapure. „Je to súčasť významnej stratégie krajiny, ktorá chce byť nezávislá, čo sa týka vody,“ hovorí Gurieff. „Krajina vynaložila obrovské množstvo peňazí na PR a je veľmi múdre, že túto vodu tam nenazývajú recyklovanou vodou. Je to nová voda.“

V San Diegu v Kalifornii si túto myšlienku požičali v rámci projektu „čistej vody“. Jeho cieľom je do roku 2021 dodávať do mesta 110 miliónov litrov recyklovanej vody denne. Gurieff verí, že v budúcnosti budú zariadenia MBR doplnené čistením reverznou osmózou, vďaka ktorému sa bude dať rovnaká voda používať znova a znova na rovnaký účel.

Energeticky účinné riešenie

Spoločnosť Alfa Laval v posledných rokoch zvýšila energetickú účinnosť svojich modulov približne o 50 %. Eliminovala tak vysokú spotrebu energie, ktorá bola hlavnou nevýhodou MBR v minulosti. „Všetky tieto miesta sú v slnečných oblastiach. Ak by ste teda mohli začať používať solárne články, mohli by ste začať uzatvárať výrobný cyklus,“ hovorí Gurieff. Očakáva, že voda spracovaná cez MBR sa bude opätovne používať na sídliskách na splachovanie toaliet, umývanie vozidiel a polievanie rastlín.

Ďalším krokom pre kalifornské vinárstva môže byť použitie komunálnych odpadových vôd na samotnom viniči. Matt Thompson, riaditeľ pre zdroje odpadových vôd v Paso Robles, pre časopis Wines and Vines uviedol, že využitie vody vo viniciach bude „dokonale bezpečné“. „Mesto má v úmysle recyklovať svoje odpadové vody,“ povedal. „Nie je to otázka teórie, je to otázka času.“

Štítky

All
nature wastewater story 640x360

VEDELI STE, ŽE...

SUCHO JE PRAVDEPODOBNE najväčšou hrozbou spôsobenou zmenou klímy? Podľa správy OSN vydanej v minulom roku žije už teraz takmer 500 miliónov ľudí v oblastiach, kde spotreba vody dvojnásobne prevyšuje miestne obnoviteľné vodné zdroje. Nedávno zverejnená správa Svetovej banky predpovedala, že počas nasledujúcich 30 rokov môže byť takmer 150 miliónov ľudí nútených opustiť svoje domovy v dôsledku zmeny klímy, pričom najzávažnejšou hrozbou je sucho.

        

Membránový bioreaktor MBR

Súvisiace informácie: