Rybie siláž

Rybie vnútornosti a odpad môžu byť využité aj mimo špecializované továrne na spracovanie rýb. Miesto likvidácie možno tieto rybie zvyšky silážovat. Rybie siláž totiž zvyčajne obsahuje približne 15% proteínov. Možno ju použiť ako zložku kŕmenie pre zvieratá alebo môže byť rozdelená na olej, kosti a časti s proteínmi použiteľné v potravinárskom priemysle.

Fish silage processing 640x360

Tieto enzýmy rozruší rybie proteíny na menšie rozpustné častice. Kyselina pomôže tento proces urýchliť a zároveň zamedzuje bakteriálnym procesom, ktoré by viedli k znehodnoteniu tekutiny.

Dlhodobé skladovanie

Rybie siláž so správnou kyslosťou môže byť bežne skladovaná pri izbovej teplote dva roky aj dlhšie. Proteíny sa stávajú ľahšie riediteľnými a počas skladovania sa zvyšuje množstvo voľných mastných kyselín v rybom oleji. Tieto zmeny však nie sú pre nutričné hodnoty nijako zásadné.