2025-08-05 ProductNews

Globálna výzva v oblasti spracovania potravín otvára zaujímavé príležitosti pre budúcnosť bielkovín

S rastúcimi výzvami, ktorým čelí globálne zásobovanie potravinami, sa sektor bielkovín dostáva do centra pozornosti ako nikdy predtým. Pre Sumita Pingleho, viceprezidenta divízie Agro & Protein Systems v spoločnosti Alfa Laval, je to vzrušujúce obdobie pre prácu v tomto odvetví, plné príležitostí – ale aj výziev, zložitostí a obrovského pocitu zodpovednosti. Do roku 2050 bude na svete žiť 10 miliárd ľudí – a potreba nových udržateľných zdrojov bielkovín je absolútne zásadná pre budúcnosť planéty, pričom spoločnosť Alfa Laval stojí na čele riešenia tejto výzvy spolu so svojimi zákazníkmi.

„Pokiaľ ide o budúcnosť potravín, potreba bielkovín sa dostáva do stále väčšieho centra pozornosti – rastúce povedomie o nutnosti zabezpečiť viac potravín sa stalo synonymom pre zabezpečenie viac bielkovín a som si istý, že to bude pokračovať aj s rastom populácie a demografickými zmenami,“ hovorí Sumit. „Máme stále viac ľudí, ktorých musíme nakŕmiť, ale ako to urobiť, keď naše súčasné potravinové reťazce pravdepodobne nebudú schopné túto situáciu zvládnuť? Ako ďaleko môžeme zájsť s technológiami, aby sme zabezpečili potraviny pre rastúcu populáciu tvárou v tvár súčasným obmedzeniam?“

Hľadanie inovatívnych technológií na výrobu potravín, ktoré zabezpečia budúcnosť, je hnacou silou Sumitovej vízie a predstavuje hlavnú výzvu, ktorej sa on a jeho tím snažia čeliť v prospech zákazníkov, pričom mnoho rôznych oblastí ponúka fascinujúce príležitosti.

„Deje sa tu veľa zaujímavých vecí,“ hovorí Sumit. „Napríklad sú tu veľmi zaujímavé projekty, ako je kultivácia buniek, pri ktorej sa kmeňové bunky pestované v nádrži nechajú rásť – predstavte si, že jete steak bez uhlíkovej stopy a bez nutnosti zabíjať zvieratá.

Potom je tu celý sektor fermentácie, ktorý má veľký potenciál a je veľmi podnetný. Samozrejme, nejde o novú technológiu – fermentované potraviny konzumujeme už po stáročia –, ale jej možnosti sa zdajú byť neobmedzené, pretože vytvárame nové potraviny.“

Sumit rád zdôrazňuje ďalšiu kľúčovú oblasť, ktorú je potrebné riešiť, aby bolo zabezpečené budúce zásobovanie potravinami – ako sa vyhnúť plytvaniu.

„V minulosti mali vedľajšie produkty, ktoré sme nechceli jesť, nízku hodnotu a slúžili napríklad ako krmivo alebo hnojivo, alebo boli dokonca vyhodené,“ hovorí. „Ale s blížiacou sa výzvou v oblasti zásobovania potravinami sme nútení tieto vedľajšie produkty využívať na výrobu potravín.

Preto hľadáme ďalšie možnosti, ako zabrániť plytvaniu v rôznych fázach: počas procesu výroby potravín, po spracovaní, v maloobchodnej fáze, vo fáze spotreby – to všetko ponúka potenciál a spoločnosť Alfa Laval má ideálnu pozíciu na to, aby sa zaoberala týmito a ďalšími výzvami.“

Ako popredný inovátor v oblasti výroby potravín je Alfa Laval už dlho na čele výskumu a vývoja kreatívnych riešení, ktoré majú pomôcť riešiť globálne výzvy v oblasti potravín.

protein-expert-article.jpg

„Spoločnosť Alfa Laval bola jednou z prvých, ktorá sa začala zaoberať spracovaním hmyzu v priemyselnom meradle ako zdrojom udržateľných bielkovín, keď to bolo ešte vnímané ako novinka,“ hovorí Sumit. „Hmyz sme vnímali ako zaujímavý zdroj bielkovín pre krmivá alebo potraviny, ktorý má tú výhodu, že má menší dopad na životné prostredie. Teraz je to etablované odvetvie a nepochybne bude súčasťou dlhodobého riešenia, nielen ako zdroj krmiva. Možno čoskoro uvidíme použitie múčky z hmyzu v kuchyni, pretože má skutočnú nutričnú hodnotu.

„Tu je problém vnímania – kto bude jesť hamburger z hmyzu? Ľudia budú skôr voliť rastlinné a fermentované bielkoviny ako hmyz, ale je to oblasť so zaujímavým potenciálom, ktorú budeme naďalej skúmať a rozvíjať.“

Ďalším prvkom, ktorý je potrebné zohľadniť v komplexnej globálnej potravinovej situácii, je rastúci záujem spoločnosti o osobné zdravie a stravovanie, a tým aj rastúci dopyt po rôznych ingredienciách a jedinečných chutiach.

„Alfa Laval môže v tejto oblasti zohrávať významnú úlohu, pretože naše univerzálne kľúčové technológie – ako je prenos tepla, separácia a doprava kvapalín – možno uplatniť pri spracovaní týchto potravín. Okrem neustáleho zamerania na udržateľnosť musíme byť preto rýchli a flexibilní pri prispôsobovaní sa potrebám zákazníkov, pretože situácia sa neustále mení s novými chuťami, surovinami a novým dopytom spotrebiteľov,“ hovorí Sumit.

„Rýchle testovanie je kľúčové pre to, aby sme mohli pomáhať našim zákazníkom od pilotnej fázy až po priemyselnú výrobu, a my ich sprevádzame touto neustále sa meniacou situáciou a radíme im, čo je rozumné urobiť, aby sa veci posunuli dopredu.“

Sumit uvažuje o výzvach, ktoré čakajú tento sektor, a hovorí: „Budúcnosť výroby potravín ovplyvňuje mnoho faktorov. Potrebujeme viac potravín a väčšiu rozmanitosť v našom jedle.

V oblasti bielkovín dochádza k významným zmenám: nové suroviny, nové konečné produkty, väčšie objemy, viac procesov, technologický rozvoj. Keď sa hovorí o potravinárskych technológiách, väčšina z nich súvisí s bielkovinami. Je to najlepšie miesto pre každého, kto pôsobí v potravinárskom priemysle.

„Cítim, že tpo bude náročná výzva, ale keby to nebolo náročné, zvládol by to každý. Alfa Laval by mala byť práve tam, kde sú potrebné komplexné riešenia. Sme na to pripravení.

Štítky

All
fish meat nuts dairy protein