2022-08-25 ProductNews

Využite potenciál - Výrazné úspory vďaka efektívnemu čerpaniu

Keď chcete ušetriť náklady na energiu, čerpadlá nemusia byť to prvé, čo vám napadne. Ale zamyslite sa ešte raz. Čerpadlá v skutočnosti spotrebujú približne 10 % svetovej energie - viac ako akýkoľvek iný typ zariadenia.

Pumps_close_up_hero_1920X480.jpg

Optimalizácia čerpadiel nie je nová myšlienka, ale jej význam rastie v súvislosti so snahou o znižovanie emisií CO2 a prevádzkových nákladov. Okrem porovnania nákupnej ceny je dôležité porovnať aj spotrebu energie počas celého životného cyklu. Je nevyhnutné zohľadniť dimenzovanie čerpadiel už v počiatočnej fáze návrhu zariadenia. Dokonca aj pri porovnaní prémiových značiek môžete ušetriť 25 % alebo viac - pri konkurencii s nižšou účinnosťou to môže byť viac ako 50 %.

V prípade existujúcich zariadení, kde optimalizácia čerpadiel nebola kľúčovým problémom, by sa modernizácia mohla oplatiť a návratnosť by sa mohla dosiahnuť už za tri mesiace.

Na kvalite záleží

Je dôležité vybrať si dobre navrhnuté a skonštruované čerpadlo. Malé tolerancie a optimalizovaná vnútorná konštrukcia sú kľúčom k maximalizácii výkonu, čo si vyžaduje robustnú konštrukciu. Menej robustné čerpadlá, často vyrobené z tenšieho materiálu, majú tendenciu sa pod tlakom rozpínať a zmršťovať, čo si vyžaduje väčšiu vôľu a vedie k nižšej účinnosti. Zároveň

Zníženie nákladov na energiu nie je len o kúpe kvalitného čerpadla. Ide o výber správneho čerpadla pre každú aplikáciu.    
Russel Jones, Alfa Laval

centrifugal_pumps_640x360.png

Tajomstvo výberu

Prečítajte si naše tipy, čo treba zohľadniť pri výbere správneho čerpadla na danú úlohu.

  • Okrem konštrukcie čerpadla zvážte aj konštrukciu celého systému. Dokonca aj pri vysokokvalitných čerpadlách sa skutočný výkon čerpadla môže v jednotlivých aplikáciách výrazne líšiť.
  • Vyberte čerpadlo čo najbližšie k bodu jeho najlepšej účinnosti.
  • Hľadajte širokú ponuku produktov a dostupnosť návrhového softvéru na výber čerpadla. To vám pomôže priblížiť sa k optimálnemu výkonu.
  • Na priamu reguláciu otáčok čerpadla namiesto regulácie prietoku cez regulačné ventily použite frekvenčný menič. Úspora energie môže dosiahnuť 30-40 %.

Bod najlepšej účinnosti

Pre každú veľkosť odstredivého čerpadla existuje optimálny bod dopravnej výšky a prietoku, pri ktorom je čerpadlo najúčinnejšie. Tento bod sa nazýva "bod najlepšej účinnosti" (BEP). Ak je požadovaný pracovný bod v určitej vzdialenosti od BEP, účinnosť čerpadla môže byť nízka. Bohužiaľ, mnohé čerpadlá nepracujú pri BEP. Počítačom podporované výberové nástroje, ako napríklad program CAS spoločnosti Alfa Laval, sú veľkým pomocníkom pri výbere správneho čerpadla pre danú úlohu.


Pozrite si náš sortiment energeticky účinných čerpadiel a kontaktujte nás, ak potrebujete pomôcť s výberom najvhodnejšieho čerpadla na optimalizáciu výkonu vášho procesu.

 

Prehľad čerpadiel Alfa Laval

Kontaktujte nás

 

Štítky

All

Súvisiace informácie: