2022-05-03 ProductNews

Spoločnosť Arla Foods zvýšila výrobu o 25 % pri zvýšení spotreby energie len o 2 %

V priebehu dvoch rokov sa v závode Arla Foods v dánskom meste Rødkærsbro zvýšila produkcia o 25 %, pričom sa spotrebovalo len o 2 % viac energie. Takmer 300 čerpadiel Alfa Laval pomohlo spoločnosti Arla Foods dosiahnuť zlepšenie.

 

Produkcia 24 hodín denne, 7 dní v týždni a 365 dní v roku. Práve o tom je nepretržitá výroba v závode na výrobu mozzarelly spoločnosti Arla Foods v Dánsku.

V priebehu dvoch rokov zariadenie zvýšilo svoju produkciu o 25 %, pričom spotrebovalo len o 2 % viac energie. Takmer 300 čerpadiel Alfa Laval pomohlo spoločnosti Arla Foods dosiahnuť zlepšenie. Spoločnosť Arla Foods má viac ako 16 000 zamestnancov a v roku 2010 dosiahla čistý obrat 49,0 miliárd DKK. 

Zatiaľ čo jej vlastné mliekarenské značky (ako Arla, Lurpack a Castello) sa predávajú vo viac ako 100 krajinách, Arla Foods vyrába mliečne výrobky aj pre svojich zákazníkov v Európe, na Blízkom východe, v Japonsku a Ázii. Ich závod na výrobu syra mozzarella v dánskom meste Rødkærsbro, postavený v roku 1989, pracuje v takmer nepretržitej prevádzke a má výrobnú kapacitu viac ako 60 000 ton syra mozzarella ročne.  

Závod Rødkærsbro je certifikovaný podľa noriem ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001 a British Retail Consortium. Podľa technického riaditeľa závodu Rødkærsbro Pera Hansena: "Náš závod na výrobu syra mozzarella je jedným z najväčších v Európe. V roku 2011 sme vyrobili približne 63 000 ton mozzarelly, čo je o 25% viac ako dva roky presdtým. Zároveň sme spotrebovali len o 2 % viac energie." Dosiahnutie veľkoobjemovej výroby mliečnych výrobkov pri súčasnej nižšej spotrebe energie na ich výrobu si vyžaduje inteligentné myslenie a technológie. Spoločnosť Arla Foods neustále zlepšuje svoju výrobu prostredníctvom optimalizácie procesov. Jednou z oblastí, na ktorú sa zameriava, je skrátenie prestojov pri vykonávaní čistenia na mieste (CIP). Od roku 2008 sa podniku podarilo znížiť potrebu CIP zo siedmich na iba päťkrát týždenne - a to všetko bez potreby významných investícií do nových technológií a pri dodržaní rovnako vysokých štandardov kvality.

Per Hansen vysvetľuje: "Keď sme začínali, vykonávali sme CIP sedemkrát týždenne. Dnes vykonávame CIP len päťkrát týždenne. Z časového hľadiska to znamená, že sme získali ďalších 10 hodín výrobného času týždenne." V zariadení sa každý týždeň spracuje 12 700 ton surového mlieka na mozzarellu. To si vyžaduje nielen obmedzenie prestojov na minimum. Vyžaduje si to aj používanie približne 300 čerpadiel v zariadení, z ktorých viac ako 90 % je od spoločnosti Alfa Laval. Per Hansen hovorí: "Čerpadlá a spracovateľské technológie Alfa Laval zohrali dôležitú úlohu pri zvyšovaní našej výroby a energetickej výkonnosti." Hlavným dodávateľom spracovateľských zariadení pre závod Arla v Rödkearsbro je spoločnosť Tetra Pak, partner Alfa Laval.

Pridali sme ďalších 10 hodín výrobného času týždenne.

Podľa Torbena Bertelsena, key account managera v spoločnosti Tetra Pak, "redukcia CIP v nepretržitej prevádzke v Rødkærsbro znamenala splnenie špecifických požiadaviek týkajúcich sa procesu aj jeho komponentov. Napríklad zabezpečenie nízkej spotreby energie z jednotiek, ako sú čerpadlá, udržanie mimoriadne vysokej prevádzkovej spoľahlivosti a citlivý prístup k údržbe a plánovaniu servisu. "Znamená to skrátenie času na servis zariadenia počas plánovaných odstávok," pokračuje Bertelsen. "Na zabezpečenie efektívnosti sa napríklad čerpadlá a ventily udržiavajú na sklade. Takže pri plánovanej odstávke na CIP môžeme rýchlo vymeniť čerpadlá a ventily bez rizika zastavenia prevádzky. To umožňuje priebežnú údržbu a servis."

Štítky

All
sru proven curd transfer 640x360

Závod na výrobu mozzarelly spoločnosti Arla Foods v Dánsku

Technický riaditeľ spoločnosti Arla Foods Per Hansen v jednom z najväčších závodov na výrobu syra mozzarella v Európe.

Súvisiace informácie: