Kompaktný systém AlfaCond šetrí paru a znižuje náklady na údržbu

V holandskej papierni Sappi Maastricht bolo potrebné vymeniť trubkový výmenník tepla, ktorý často netesnil. Okrem toho bol ťažko prístupný a jeho údržba bola nákladná. AlfaCond tieto problémy vyriešil.

DÁTUM 2023-11-28

Sappi paper mill installation 640x360.jpg

Popredný výrobca papiera Sappi pôvodne oslovil spoločnosť Alfa Laval, pretože trubkový kondenzátor v sušiacej časti doslúžili. Často netesnil a každá netesnosť znamenala zablokovanie trubiek, zmenšenie plochy, stratu podtlaku a kondenzát doslova odtekal do kanalizácie namiesto toho, aby sa použil na výrobu pary pre proces sušenia v papierni.

90 000 EUR v odpadnom kondenzáte

Popredný výrobca papiera Sappi pôvodne oslovil spoločnosť Alfa Laval, pretože trubkový kondenzátor v sušiacej časti doslúžili. Často netesnil a každá netesnosť znamenala zablokovanie trubiek, zmenšenie plochy, stratu podtlaku a kondenzát doslova odtekal do kanalizácie namiesto toho, aby sa použil na výrobu pary pre proces sušenia v papierni.

Spoločnosť Sappi bežne získava 4 tony kondenzátu za hodinu. Počas posledného roka prevádzky trubkového výmenníka tepla šiel kondenzát za 9 mesiacov do odpadu. Dokonca aj pri zohľadnení nízkych nákladov spoločnosti Sappi na paru sa strata vyšplhala na približne 90 000 EUR. AlfaCond tento problém vyriešil.

Kompaktné riešenie

Spoločnosť Sappi hľadala kompaktné riešenie. Starý trubkový výmenník bol umiestnený v úzkej chodbe na prízemí, čo mimoriadne sťažovalo prístup k nemu pri čistení a servise. Nový výmenník chceli kvôli jednoduchšej údržbe umiestniť na 6-metrovú plošinu. "AlfaCond bol ideálnou voľbou, pretože ponúka tlakovú stratu porovnateľnú s trubkovým výmenníkom tepla pri zlomku rozmerov a hmotnosti," hovorí Ron Faber, obchodný inžinier spoločnosti Alfa Laval.

Sappi paper mill from the outside.jpg

O 6 metrov vyššie - výnosné prekvapenie

Keďže AlfaCond je dostatočne kompaktný na to, aby mohol byť umiestnený na 6-metrovú plošinu, kde vďaka statickej hlavici vzniká ešte hlbšie vákuum. To zvyšuje úspory pary v procese sušenia ešte viac, ako spoločnosť Sappi očakávala.

"Rovnaké vákuum by sme nedosiahli ani s novým trubkovým kondenzátorom, pretože by sme ho nemohli namontovať na súčasné miesto. Chceli sme ho umiestniť sem kvôli ľahšiemu prístupu, ale zároveň získavame viac pary." - Peter Pijpers, Sappi Maastricht Mills.

Nízke náklady, bezproblémová údržba

Údržba zariadenia AlfaCond je mimoriadne úsporná. Konštrukcia a umiestnenie zabezpečujú, že teplovýmenné plochy sú ľahko prístupné na kontrolu a mechanické čistenie. A servis sa môže vykonávať na mieste bez potreby demontáže systému. Okrem toho bolo do inštalácie pridané okienko, ktoré umožňuje spoločnosti Sappi monitorovať množstvo produkovaného kondenzátu - a predchádzať prípadným problémom hneď na začiatku.

Všetci sú spokojní

"V zásade sme s výsledkom spokojní," uzatvára Peter Pijpers. "Už sa tým nemusíme zaoberať, funguje to. Výroba je spokojná. Výroba je spokojná. Všetci sú spokojní."

Alfa Laval AlfaCond condenser

O kondenzátore AlfaCond

Prvý doskový kondenzátor na svete vyrobený na mieru bol vyvinutý špeciálne na kondenzáciu pár pri nízkom tlaku alebo vákuu v odparovacích a destilačných systémoch. Má veľký zberný prívod pre paru a dva malé výstupy kondenzátu.

  • Dosky sú špeciálne navrhnuté na kondenzáciu.
  • Kondenzát a chladiaca voda sa nikdy nemiešajú, čím sa eliminuje zdroj znečistenia.
  • Flexibilná konštrukcia: ľahko sa prispôsobuje meniacim sa požiadavkám na výkon.
  • Kompaktné rozmery pre úspornejšiu inštaláciu.
  • Minimalizované znečistenie a jednoduchá údržba pre maximálnu dobu prevádzky.

Doskový kondenzátor AlfaCond

Benefity

  • Hlbšie vákuum šetrí paru
  • Kompaktné riešenie a jednoduchá inštalácia
  • Nižšie náklady na údržbu
  • Jednoduchý prístup

cleantech_symbols640x360.jpg

Úspora energie

Úspora 250 kW kondenzátu a hlbšie vákuum šetrí paru.

Rozmery

Jednoduchý prístup na čistenie a údržbu vďaka kompaktnému riešeniu na servisnej plošine.

Technologický posun

Trubkový výmenník tepla Alfa Cond - zníženie veľkosti a hmotnosti pri zachovaní tlakovej straty.